Svéd csavar: kanelbullar

A forróság ne tántorítson el, sőt! Ilyen időben mennyei kelt tésztákat lehet készíteni, mint amilyen az a skandináv péksütemény is.

Igen, őrültségnek hangzik, hogy bárkit is arra buzdítsak, hogy harminc fok felett péksüteményeket gyártson otthon, mégis ez az egyik legalkalmasabb időpont, hogy ezt a receptet kipróbáljuk.

Imádom a kelt tésztákat - csinálni is, meg persze enni is. Minden egyes alkalommal, szinte gyermeki csodálkozással figyelem a varázslatot, ahogy felfut az élesztő, aztán izgatottam várom, hogy vajon mekkorára kel a tészta. És ilyen időben nincs min izgulni, hatalmasra dagad, még a szobában is, pláne ha kitesszük az erkélyre! Pont ezért, a tésztánk hálás a kánikuláért, és ahelyett, hogy a hőségen keseregnénk, jobb, ha inkább az effajta pozitív dolgokra fókuszálunk.

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga recept

A kelt tészta technikájáról ebben a bejegyzésben gyakorlatilag már mindent leírtam, most csak annyival egészíteném ki, hogy melegben nem kell „megpárnázni” a tésztát, bőven elég lesz neki a konyharuha is.

És akkor a recept - a fahéjascsiga. Nem is akármilyen, egyenesen Svédországból jön. Két különös ismertetőjele van: az egyik már ránézésre is jól látszik, ez a hajtogatás, a másik pedig a tekercsben lapul, ugyanis a fahéj mellett egy kevés kardamom is kerül bele, ami rengeteget dob rajta. Megpróbáltam ugyan leírni, hogy ezt a furcsa alakzatot hogyan tudjuk megtekerni, de talán sokkal többet segít ez a videó, mert így lesz igazán érthető. Készüljünk fel, hogy az első egy-két darab még nem lesz tökéletes, de nyugalom, hamar rá fogunk érezni a csízióra.

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga recept

Remélem, nem tántorodtok el tőle, hogy még ilyen kánikulában is beindítsátok a sütőt! Ha mégis, akkor azt mondom, készítsétek el este, amikor már egy fokkal enyhébb az idő, mert még reggelre is isteni puha marad. Milyen jó is az, amikor az ember megteheti, hogy ráérősen megreggelizzen a teraszon vagy akár a kertben!

Zene sütéshez:

Címlapról ajánljuk

3 észbontó fügés sütemény, ha már herótod van a lekvárfőzéstől

Az egyik legszebb probléma, amikor az ember már nem tud mihez kezdeni a kertjében termő gyümölccsel. A füge külön kihívást jelent ebben a témakörben, ugyanis ősszel olyan bőséges termést produkál (ráadásul a nyár után második alkalommal), hogy háziasszony/úr legyen a talpán, aki azt be tudja főzni. Vagy süteménybe sütni: például az alábbi háromba.

Lakos Benedek

További cikkek