Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga
Kanelbullar - svéd fahéjas csiga
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé teszi a bucikat.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

svéd péksütemény, fahéjas csiga, kardamomos fahéjas csiga
Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejbe tegyünk egy teáskanál cukrot, kavarjuk el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Keverjük habosra a puha vajat a cukorral, üssünk hozzá egy tojást, és keverjük simára. Folyamatos keverés mellett apránként öntsünk hozzá az élesztős tejet, és keverjük simára.
  3. Szitáljuk bele a lisztet, adjunk hozzá egy csipet só, valamint a kardamomot, és gyúrjuk össze a tésztát. Konyharuhával takarjuk le, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.
  4. A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki nagyjából 50x30 cm-esre. Kenjük meg a puha vajjal, szórjuk meg fahéjjal és kardamommal.
  5. A tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatos gyúrjuk át. Az így kapott tésztából vízszintesen két centi vastag darabokat vágunk.
  6. Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujjunk köré, amikor már csak 7-8 centis csík maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, majd dugjuk be a tésztacsomó aljába.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg jégcukorral, és süssük 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 10 999
elküldve: 2
receptkönyvben: 203
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
290 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

icserey
icserey / icserey Mon, 2016-08-29 21:23

Jó a recept, viszont én még több vajat és cukrot is tettem a töltelékbe. A kardamom-ból is lehet még egy fél teáskanálnyit tenni a töltetlékhez hisz övé a főszerep. A Stockholmi Kanelbullar sokkal édesebb, extraként vanília sodóval locsolják meg a tetejét és mandula szeletekkel díszítik.

Bandeee
Bandeee Mon, 2015-11-30 16:40

Isteni finom lett!! Most sült meg az egész lakás illatozik, házi likőr lesz hozzá, tökéletes karácsonyi vendégvárós!!
Mamanéni: én cukor nélkül csináltam, szerintem ennek pont nem édesnek kell lennie, bár még igazi svédországi kanebullart nem ettem, de nekem tetszik az ízvilága :)

592
tej 2.5 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 25 g
vaj 100 g
cukor 80 g
tojás 1 db
finomliszt 470 g
1 csipet
kardamom 0.5 teáskanál
vaj 50 g
fahéj 2 ek
kardamom 0.5 teáskanál
jégcukor 3 ek
tojás 1 db