5 magyar sütemény került a világ 100 legjobbja közé

A legkedveltebb magyar klasszikusok is felkerültek a 100-as toplistára. Mi imádjuk egytől egyig mindet!

A Taste Atlas nevű gasztrooldal híres arról, hogy feltérképezi a világ étkezési kultúráját. Az oldal szerkesztői minden évben készítenek egy listát, amin az országok tíz legjobbnak tartott ételeit sorakoztatják fel. A tavaly év végén közzétett magyar összesítésbe többek között a gulyás, a lángos és a pörkölt is bekerült. A Taste Atlas által összeállított listán való megjelenés nagyon jelentős, hiszen világszerte rengeteg ínyenc keresi fel az oldalt.

5 magyar sütemény került a világ 100 legjobbja közé

Legújabb listájukon a világ legnépszerűbb süteményeinek és tortáinak közkedveltségét mérték fel. A világ 100 legtöbbre értékelt süteménye toplistán, olyan gasztro óriások szerepelnek, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Japán.

De mi is nagyon büszkék lehetünk, hiszen az említett listára 5 klasszikus magyar sütemény felkerült. De nemcsak ezért örülhetünk, hanem mert további magyar vonatkozású sütemények is szerepelnek a Top 100-ban. Ilyen például az ausztrálok lamington nevű édessége, ami a jól ismert kókuszkocka kiköpött mása.

De nem az egyetlen magyaros sütemény a listán

„A Mađarica, azaz magyar lány egy hagyományos horvát réteges sütemény. Bár eredetéről vagy etimológiájáról nem sokat tudni, a mađarica feltehetően egy eredeti horvát desszert, amelyet a hagyományos magyar réteges sütemények mintájára készítettek" – így mutatja be például a Taste Atlas az 50. helyezést elért, mađarica nevű süteményt, amiben szintén a hazai cukrászati hagyományokat fedezhetjük fel.

A Taste Atlas 2023-as top 10 süteménye

  1. Medovik: sokrétegű mézes sütemény, hasonlít a Marlenkára – Oroszország
  2. Sernik: túrótorta – Lengyelország
  3. Pavê: a tiramisùhoz hasonló, sűrített tejes brazil sütemény – Brazília
  4. Japán sajttorta: egészen légiesen könnyed és kevésbé édes, mint az amerikai – Japán
  5. Kladdkaka: a „svéd brownie” – Svédország
  6. Valašský frgál: a pizzára emlékeztető külsejű, de gyümölcsös vagy túrós valasskói lepény – Csehország
  7. Pastel de banano: a guatemalaiak banánkenyere – Guatemala
  8. Sękacz: a kürtőskalács távoli rokona – Lengyelország
  9. Argentin csokoládétorta – Argent ína
  10. New York-i sajttorta – Egyesült Államok

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangulatos karácsonyi receptek, amikkel hangolódhatsz:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek