Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Súlyemelés vagy futás helyett a TÁNC is működik - edzőnk tippjei

Tévhit, hogy a tánccal nem lehet fogyni - csak oda kell figyelni a gyakoriságra és az intenzitásra.

Egy táncos edzés sokkal többről szól, mint egy kis ugrálásról, hiszen egy jól felépített táncos edzésben nagyon sok érték van. Megfelelő intenzitással tökéletesen alkalmas a zsírpárnák leolvasztására, a koordináció, az állóképesség és a hajlékonyság fejlesztésére, és emellett remek önbizalomfejlesztő módszer. Mindemellett egyike azon kevés mozgásformáknak, amely segít visszatalálni a nőknek saját nőiességük megéléséhez.

Persze ahhoz, hogy ezeken a területeken valóban fejlődést lehessen elérni, fontos, hogy az edzéseket célorientáltan és szakszerűen állítsák össze. Ehhez mindenképpen kell egy jó tanár, aki az egyéni képességeid fejlesztése mellett még táncolni is megtanít.

Hogyan fogyaszthat a tánc?

A tánc gyakorlatilag egy állóképességi sport, akár versenytáncról, akár hobbisportról vagy táncos fitnessedzésről beszélünk. Természetesen mindegyiknek más a célja, és így a közönsége is, de az mindenképpen közös vonásuk, hogy minél több technikát, lépést ismer valaki, annál intenzívebb lesz számára egy tánccal töltött óra – akár tánciskolában, akár edzőteremben szeret táncolni.

Sokszor tapasztaltam, hogy azok, akik fogyni szerettek volna, már az első néhány alkalom után abbahagyták az edzéseket, mert még nem ismerték a lépéseket, nem tudtak ráhangolódni a zenére, vagy csak még egyszerűen nehezen koordinálták a mozdulataikat. Azt érezték, hogy az agyuk jobban elfáradt, mint a testük, és hogy a testük alig kapott némi terhelést, és pont ezért szkeptikussá válnak a tánc hatékonyságával kapcsolatban. Pedig egy kis kitartás és némi türelem segítségével mindössze egy hónap alatt, bárki eljuthat odáig, hogy már magas intenzitású táncos, kardióedzéseket végezzen. Még az is, aki soha életében nem táncolt egy percet sem, és nehezen koordinálja a mozdulatait.

Ez azért van így, mert amikor már két-három alaplépést sikerül elsajátítani, annak számtalan variációját be lehet csempészni az edzésekbe: forgásokat, karmozdulatokat, izolációs technikákat, szökkenéseket stb. Gyakorlatilag csak a fantázia és a kreativitás szabhat határt annak, hogy hányféleképpen lehet variálni egyetlen tánclépést. Pontosan ezért könnyedén össze lehet állítani akár egy intervall kardiótréninget is, pusztán a tánc segítségével.

Hogyan épül fel egy táncos edzés?

Egy táncos edzésnek is – csakúgy, mint más mozgásformák esetében – sportágspecifikus bemelegítéssel kell kezdődnie. Ez a tánc esetében a keringés fokozását, a pulzus  fokozatos emelését, az ízületek alapos átmozgatását, és a rövidülésre hajlamos izmok dinamikus nyújtását jelenti.

Ezt követően gyakran izolációs gyakorlatokkal és a lépéstechnika gyakorlásával folytatják az órát, ami ugyan nem emeli meg a pulzust, de elengedhetetlen a megfelelő technika, a szép tartás, valamint a nőies mozdulatok kialakításához. Nyilvánvaló, ha magára a lépések tanulására elmegy az edzésre szánt idő nagy része, akkor azt az egy alkalmat semmiképpen nem tekinthetjük a fogyás szempontjából hatékonynak, de hosszútávon sokkal hatékonyabb lesz, hiszen minél jobb és precízebb a technika, annál könnyebb lesz tovább fejlődni, és annál többet és intenzívebben lehet edzeni a tánc segítségével.

Egy aerobik vagy táncos fitnessórán azért tanítanak csak egy vagy két lépést az oktatók, hogy végig megfelelő legyen az edzés intenzitása, és fent tudják tartani a pulzust akkor is, ha valaki még soha életében nem táncolt, és egyetlen lépés megtanulása is nehézséget jelent számára.

Az edzést mindig levezetéssel és alapos nyújtással kell befejezni. A táncban nagyon fontos a nyújtás, hiszen a hajlékonyság fontos feltétele annak, hogy valaki egyre jobban, légiesebben és nőiesebben táncoljon.

Fontos leszögezni, hogy mindez elsősorban az edzőtermi táncos fitnessórákra vonatkozik. A táncoktatás során már másképp, más technikával építi fel az órákat az oktató.

Mennyire viheti fel a pulzust?

Amennyire csak szeretnénk. Tévhit, hogy a táncos edzés nem lehet hatékony, és nem lehet vele akár anaerob állóképességi pulzuscélzónát elérni. Az, hogy milyen intenzív egy táncos edzés, függ a zene tempójától, az összeállított koreográfia elemeinek nehézségétől és persze az egyéni képességektől, egészségi állapottól is. Pontosan ezért rengeteg lehetőség van a táncos edzésekben, hiszen bármilyen edzéscél elérése érdekében remekül alkalmazható, és gyorsan lehet fejlődni a lépéstechnika és a mozdulatok elsajátításában is. Az már csak hab a tortán, hogy még az önbizalmadat is megerősíti, miközben fejlődsz.

Milyen táncos edzések közül választhatsz?

Mai napig világszerte nagyon népszerű a zumba – persze ezt is lehet hatékonyan és kevésbé hatékonyan is tartani – , de azért jó, ha tudod, hogy a zumba mellett is számos tánc alapjainak elsajátítására van lehetőséged, akár csoportos fitnesstréning keretein belül is. A fitnessórák közül egyre népszerűbb a salsa aerobik, a hastánccal, a balett elemeivel vagy éppen az afrikai táncok, a rúdtánc, a standard táncok mozgástechnikájával ötvözött aerobik órák is. Próbáld ki bármelyiket, és ha úgy érzed, nem az igazi, bátran keress tovább! Egészen biztosan megtalálod a legtesthezállóbb táncos edzést, ami amellett, hogy hatékony, élvezetes kikapcsolódás is lesz számodra.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!