Sport után édes a turmix

Sportolás előtt és után nem mindegy, milyen élelmiszereket veszünk magunkhoz. Hiszenelősegíthetjük az alakformálást, és megkímélhetjük magunkat pár kellemetlenségtől.

Könnyű ételek, szabad mozgás

Mivel testmozgásra szüksége van a szervezetünknek, és időnk nagy részét általában ülve töltjük a legtöbb munkahelyen, ezért fontos, hogy a munkaidő lejártával elmenjünk sportolni. Akár az edzőteremre vagy a szabadtéri mozgásformákra esküszünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fokozott fizikai igénybevételhez kell igazítanunk a táplálkozásunkat is.

Sportolás előtt két órával már ne fogyasszunk semmit, de az azt megelőző időszakban is lehetőleg csak könnyű ételeket. Megterheli ugyanis a szervezetet a nehezen emészthető táplálék, és könnyen rosszul lehetünk a fokozott igénybevétel miatt. Igaz ez a kávéra is, ami erős vízhajtó hatású. A saláták, főzelékek a megmentőink, de a halak és a párolt zöldségek is bátran fogyaszthatók sportolás előtt és után is.

Utánpótlás vitaminokból

Edzés után gondoskodnunk kell a megfelelő fehérjebevitelről, illetve ajánlott pótolnunk az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat.

  • Van, aki a különböző sportitalokra esküszik, mások káliumtartalma miatt a banánra, azzal viszont nem tévedhetünk, ha egy liter szénsavmentes ásványvizet szépen, fokozatosan megiszunk az edzés után, némi kicsavart citrom levével.

  • Fehérjetartalmuk miatt erősen ajánlott a sovány húsok fogyasztása.

  • Ha nagyon kívánjuk, választhatunk táplálóbb fogásokat is, hiszen a jól végzett munka után nem kell tartanunk a hízástól, ráadásul a szervezetnek szüksége van az energiára és az emésztésünk is felgyorsul.

Tipp:

A vitaminpótlás céljából továbbá választhatunk turmixokat, smoothie-kat, sok-sok gyümölcsből elkészítve!

Pórés cukkinifőzelék babáknak

Papírban sült medvehagymás pisztráng

Sült körtés saláta

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!