Áfonyás banánkenyér, mert megérdemli az anyukád!

A tavasz minden szépsége bele- és rákerül, ilyen éteri lila árnyalatokat csak az áfonya felhasználásával érhetsz el – készíts virág helyett vagy virág mellé te is áfonyás banánkenyeret anyák napjára!

Tudod már, mivel leped meg az édesanyád anyák napján? Ha még hezitálsz, akkor mutatunk valami igazán üdítő különlegességet, egy áfonyával és orgonával felturbózott banánkenyeret. Hívhatod áfonyakenyérnek is a bele kerülő áfonyamennyiség miatt, de igazából az alapja egy teljesen vegán alapanyagokból is megsüthető banánkenyér.

Áfonyás-orgonás banánkenyér - receptért kattints a képre

Orgonalila

„Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek szép ruhába, anyák napja hajnalára!” – szól a gyermekdal, ugye ti is emlékeztek rá? Azóta is, ha anyák napja, akkor elsőként a virágok közül, meg úgy egyáltalán is az orgona jut az eszembe. Igaz, mostanában sokkal korábban nyílik, mindig csodálkozom is, hogy még csak április van, és reménykedem, hogy az ünnepre is találok-e még a kedvenc, legsötétebb lilából pár fürtöt, de igazából bármelyik árnyalat megteszi, kinek melyik a liblingje.

Banán

Mivel az alapsüti vega és vegán módon is készíthető, tojás nem kerül a tésztájába, ezért használjatok jó érett, nagyon édes, könnyedén villával összenyomkodható gyümölcsöt hozzá, ez helyettesíti majd a tojást. Aki nem bízik a tudományában, vagy éppen nem kíván vegán alaptésztát készíteni, természetesen tojással is dolgozhat, hiszen a banán és a tojás nem zárják ki egymást. Avagy, ha nem bízunk csak a banánban, akkor egy evőkanál chiamagot is keverhetünk a tésztába, nekem ez az egyik kedvenc tojáshelyettesítő módszerem.

Egy szelet nem elég az áfonyás banánkenyérből - receptért katt a képre!

Illat

Minden sütőben készült süti illatozik, az áfonyakenyér sem kivétel ez alól, és elég erőteljesen teszi ezt. Tésztájába kerül citromlé és héj, ezek is hozzáadnak az aromájához. Tálalásnál, amikor rákerül az orgona, igen ez ehető, csak jól mossuk meg, akkor még illatosabb lesz. A rá kerülő krémet is színezzük áfonyával, ettől finom lila árnyalata lesz.

Orgonaszezonon kívül is érdemes ezt a sütit elkészíteni, akkor tehetünk rá más, lilás ehető virágokat, például árvácskát, harangvirágot, ezek is szépek és illatosak.

Hab a tortán

Amennyiben teljesen vegán módon kívánjuk elkészíteni, a tetejére habozzunk vegán krémet, ezt színezzük. Az áfonyából egy marékkal tegyünk félre a „festékhez”. Cukorral főzzük össze, turmixoljuk le, és szűrőn passzírozzuk át. Ezzel keverjük, színezzük a habot, amit kanalanként adjunk hozzá, csak halvány lilára lesz szükségünk. Nálam nem volt szempont, avagy cél a színtiszta vegán süti, ezért mascarponét haboztam a krémhez, amit ezúton ajánlok, ha hasonló az elképzelésed, vagy nincs ételintoleranciád.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek