Tudtad, hogy van fiú és lány spárga? Az egyik finomabb, mint a másik!

Itt a spárgaszezon, most pedig eláruljuk, hogy tudod megállapítani, milyen nemű a spárga. Hogy miért fontos ez? Mert az egyik még finomabb ízű, mint a másik!

A spárga a tavasz sztárja, köszönhetően isteni ízének, sokféle módon való felhasználhatóságának és szuper rövid szezonjának. Apróra vágva salátában, krémlevesként vagy egy sajtos galette-ben is megállja a helyét. Azonban nem biztos, hogy tudtad eddig, bizony spárga és spárga között is van különbség, és emiatt az íze is más a két típusnak.

Hogy miről beszélünk?

Hát arról, hogy kiderült, a spárga férfi vagy női nemű is lehet. Ugyan mindkettőnek vannak lándzsái, és akár két méter magasra is megnőhetnek, a végükön apró virágbimbókkal, szakavatott szemmel te is meg tudod majd állapítani a különbséget ezek között.

Tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra / Nosalty

De hogy-hogy beszélhetünk különböző nemekről a spárgák esetében?

Ezek az évelő zöldségek a kétlakiaknak nevezett növénykategóriába tartoznak, ami azt jelenti, hogy porzós és termős virágaik külön-külön egyedeken fejlődnek. A hímivarúak termelik a virágport, míg a nőivarúak felszívják azt. Számos növény (köztük például a kukorica és a tök) egylaki, azaz mindkét típusú virággal rendelkezik. Ellenben más növények – mint a kivi, a kender, a fűzfa – két változatra különülnek el.

Közelebbről megfigyelve kiderül, hogy a hím spárga virágai narancssárga porzóval, míg a nőiek fehér porzóval rendelkeznek.

A szaporodásuk folyamatában így elengedhetetlen szerepet játszanak a méhek: ők szállítják a virágport a férfi és a női növények között, hogy azok szaporodni tudjanak.

A legtöbben azonban nem akarunk elmerülni a spárga szaporodásának kérdéseiben – egyszerűen csak a lehető legfrissebb spárgát szeretnénk kiválasztani a boltban vagy a piacon, hogy ízletes rizottót vagy spárgás, pirított szalonnás tésztát készíthessünk belőle.

Mire érdemes hát odafigyelni?

Általában a hímivarú spárga vastagabb, nagyobb lándzsákkal rendelkezik, édesebb ízű, és lágyabb állagú. Ez azért van, mert a nőivarúaknak sok energiát kell felhasználniuk a magok előállítására.

Ha viszont azok közé tartozol, akik otthon maguknak termesztik a spárgát (logikus, elnézve az árakat), a virágok és a bogyók alapján meg tudod állapítani a növények nemét, de ahogy a boltban, itt is tudsz következtetni a zöldség nemére a szár vastagsága alapján.

Ha nincs kedved ennyit pepecselni a spárga vizsgálatával, akkor legalább azt ne felejtsd el, hogy ellenőrizd, a zöldség szerkezete kemény-e, és zárt-e a lándzsája.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több spárgás tartalom:

Címlapról ajánljuk

További cikkek