Tudtad, hogy van fiú és lány spárga? Az egyik finomabb, mint a másik!

Itt a spárgaszezon, most pedig eláruljuk, hogy tudod megállapítani, milyen nemű a spárga. Hogy miért fontos ez? Mert az egyik még finomabb ízű, mint a másik!

A spárga a tavasz sztárja, köszönhetően isteni ízének, sokféle módon való felhasználhatóságának és szuper rövid szezonjának. Apróra vágva salátában, krémlevesként vagy egy sajtos galette-ben is megállja a helyét. Azonban nem biztos, hogy tudtad eddig, bizony spárga és spárga között is van különbség, és emiatt az íze is más a két típusnak.

Hogy miről beszélünk?

Hát arról, hogy kiderült, a spárga férfi vagy női nemű is lehet. Ugyan mindkettőnek vannak lándzsái, és akár két méter magasra is megnőhetnek, a végükön apró virágbimbókkal, szakavatott szemmel te is meg tudod majd állapítani a különbséget ezek között.

Tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra / Nosalty

De hogy-hogy beszélhetünk különböző nemekről a spárgák esetében?

Ezek az évelő zöldségek a kétlakiaknak nevezett növénykategóriába tartoznak, ami azt jelenti, hogy porzós és termős virágaik külön-külön egyedeken fejlődnek. A hímivarúak termelik a virágport, míg a nőivarúak felszívják azt. Számos növény (köztük például a kukorica és a tök) egylaki, azaz mindkét típusú virággal rendelkezik. Ellenben más növények – mint a kivi, a kender, a fűzfa – két változatra különülnek el.

Közelebbről megfigyelve kiderül, hogy a hím spárga virágai narancssárga porzóval, míg a nőiek fehér porzóval rendelkeznek.

A szaporodásuk folyamatában így elengedhetetlen szerepet játszanak a méhek: ők szállítják a virágport a férfi és a női növények között, hogy azok szaporodni tudjanak.

A legtöbben azonban nem akarunk elmerülni a spárga szaporodásának kérdéseiben – egyszerűen csak a lehető legfrissebb spárgát szeretnénk kiválasztani a boltban vagy a piacon, hogy ízletes rizottót vagy spárgás, pirított szalonnás tésztát készíthessünk belőle.

Mire érdemes hát odafigyelni?

Általában a hímivarú spárga vastagabb, nagyobb lándzsákkal rendelkezik, édesebb ízű, és lágyabb állagú. Ez azért van, mert a nőivarúaknak sok energiát kell felhasználniuk a magok előállítására.

Ha viszont azok közé tartozol, akik otthon maguknak termesztik a spárgát (logikus, elnézve az árakat), a virágok és a bogyók alapján meg tudod állapítani a növények nemét, de ahogy a boltban, itt is tudsz következtetni a zöldség nemére a szár vastagsága alapján.

Ha nincs kedved ennyit pepecselni a spárga vizsgálatával, akkor legalább azt ne felejtsd el, hogy ellenőrizd, a zöldség szerkezete kemény-e, és zárt-e a lándzsája.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több spárgás tartalom:

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!