Spárgatitkok

Pár hétig élvezhetjük csak a friss spárgát ilyenkor tavasszal - tudjunk meg még többet a jó idő hivatalos hírnökéről!

A spárgát a zöldségek királynőjének szokták nevezni, nem véletlenül. A tavasz ikonikus zöldsége csak pár hétig elérhető, speciális bánásmódot igényel, karcsú szára pedig jóval több eleganciát rejt, mint a bumfordi burgonyáé! Nézzük, miért különleges a nyár hírnöke!

Flotta

A rómaiak annyira szerelmesek voltak a spárgába, hogy speciális hajókat építettek, ami a legjobb körülményeket biztosította a spárga szállításához a termőhelytől a piacokra. A frissen tartást pedig az Alpok jegével biztosították.

Elefántcsont

A fehér spárgát ehető elefántcsontnak is hívják. A spárga a föld alatt fehéres-rózsaszínes, és csak a talaj felett, a fotoszintetizálás hatására kezd el zöldülni.

mentás mogyorós spárgasaláta receptjét itt találod

Szárazság

A spárga nagyon vízigényes. Mexikó, Chile és Peru egyes vízszegény területein, ahol exportra termelik, komoly gondokat okoz a vízkészletek tekintetében.

Hagyma

Akármilyen hihetetlen, a vöröshagyma és a fokhagyma a spárga rokonai - mindannyian a liliomfélék családjába tartoznak!

Peru

Bár a legtöbb spárgát Kínában termesztik, a világ legnagyobb spárgaexportőre Peru!

Sonkás spárgás tükörtojás receptjét itt találod

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság egyre jobban odavan a spárgáért. 2011 óta 24%-kal megnőtt azoknak a területeknek a száma, ahol a zöldséget termesztik, az elmúlt tíz évben pedig 540%-kal nőtt iránta a kereslet.

Vágyfokozó

Az arab országoktól Indiáig, Kínától a mediterráneumig a spárga évszázadok óta vágyfokozónak számít. Fallikus formájának köszönhetően még a középkori orvostudományi könyvek is megemlékeznek állítólagos vágyfokozó hatásáról.

Nullkalória

A spárga kalóriatartalma rendkívül alacsony, 20-25 kalória van 100 grammban. Ezen kívül tápanyagokban rendkívül gazdag, és rosttal is tele van.

A spárgás öntött kenyér receptjét itt találod

Vizelethajtó

A spárgának enyhe, de gyors vizelethajtó hatása van, ráadásul segít méregteleníteni a májat, a vesét és a beleket.

Forrás: Finedininglovers.com

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!