Így készíts hagyományos sóletet, akár tartod a sábátot, akár nem

A sólet az egyik legismertebb zsidó étel, amit hagyományosan szombaton fogyasztanak. Sábátkor ugyanis tilos a munkavégzés, a sólet pedig tökéletes megoldás, hiszen előző nap előkészítve másnapra pont készre sül. (x)

Az ortodox zsidó étrendben rengeteg tilalom és szabály van, minden alapanyagnak kósernek minősítettnek kell lennie. Ezt sóletkészítéskor is érdemes figyelembe venni, még akkor is, ha mi magunk nem is étkezünk kóser módon. Legalábbis akkor, ha autentikusak akarunk maradni.

Kóser étkezés

A legismertebb kóser étkezési szabály a sertéshús fogyasztásának tilalma, de igazából minden olyan állat fogyasztása tilos, ami nem hasított patájú és kérődző. A hal nem számít húsnak, viszont csak azok a vízi állatok kóserek, amelyek úszóval és pikkelyekkel rendelkeznek, így a tengeri herkentyűk nagy része, de a harcsa is tiltólistás. Azonban hiába kóser egy állat, a húsa csak akkor fogyasztható, ha shita módon, vagyis a rituális szabályoknak megfelelően ölték le és dolgozták fel.

Egy nagy tál mosolygós, szaftos csoda - a legtutibb sólet receptjét ITT találjátok

A másik nagyon fontos szabálya a kóser étkezésnek, hogy tejes és húsos alapanyagok nem érhetnek egymáshoz. Ez nemcsak azt jelenti, hogy egy ételbe nem kerülhetnek, de valójában a tárolás, előkészítés, sütés és mosogatás során is külön-külön eszközöket kell használni az alapanyagokhoz. Ezt nem ortodox zsidó konyhát vezetőként értelemszerűen nehéz lenne betartanunk.

A halak és a tojás egyébként ebből a szempontból nem számítanak húsnak, ezeket lehet tejtermékkel keverni.

Sábát szülte sólet

A szombat (héberül sábát) a zsidó vallás legszentebb ünnepe, melyen szigorúan tilos a munkavégzés az ortodox zsidók számára. Mivel egy évben 51-52 sábát is van, ezt betartani sokkal nehezebb, mint elsőre gondolnánk. A munkavégzés tilalmába ugyanis az is beletartozik, hogy tilos főzni, de még ételt melegíteni (sőt, elektromos kapcsolóhoz nyúlni) is.

A sólet létrejöttét valószínűleg ez a kényszerhelyzet szülte, hiszen a pénteken időben összekészített és sülni feltett, nagy adag étel szombatra nemcsak elkészül, de még meleg is marad. Maga a sólet szó (egyik) feltételezett eredete is erre utal, amely vagy a francia chaud (forró) és lent (lassú) szavak ötvözéséből, vagy az ófrancia chalant (melegíteni) kifejezésből származtatja az étel nevét.

Mivel egy meglehetősen hosszú múltra visszatekintő ételről van szó, ami ráadásul a zsidó diaszpórával együtt világszerte elterjedt, nem meglepő, hogy rengetegféle verziója van.

Miből készüljön?

Húsfronton érdemes nyers és füstölt húsokat vegyesen használni. A sertés ugye tilos, de marha, kacsa, liba nyugodtan mehet bele. Érdemes szem előtt tartani húsvásárlásnál, hogy sokáig fog sülni, így inasabb, picit zsírosabb húst válasszunk, ami nem fog kiszáradni.

Mi most marhaoldalast valamint füstölt libamellet tettünk a sóletünkbe.

Az étel szaftos alapját a húsokból kisülő zsír mellett a jó nagy adag, puhára párolt hagyma és fokhagyma adja. Érdemes némi füstölt fűszerpaprikával is összekeverni párolás után, eszméletlen plusz ízt fog neki adni!

A tökéletes sólet receptjét ITT találjátok

Bab és gersli

A sólet bőségességét a húsok mellett a belefőzött, nagy mennyiségű bab és gersli is garantálja. A bab lehet fehér, tarka vagy a kettő keveréke, és érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben puhuljon. A gerslit ezzel szemben áztatni nem kell, de ajánlott átmosni használat előtt, különben megszínezheti az ételt, ráadásul így biztos pergős lesz megfőve is.

Rétegezés és sütés

A sóletkészítés leghosszabb része (persze a sütést nem számítva) a rétegezés, ami a többi előkészítési fázishoz hasonlóan nem nagy munka. Vegyünk elő egy nagy, sütőbe tehető edényt. Alulra mindenképpen a párolt hagymák kerüljenek, erre jöhet a körbepirított marhahús, majd felváltva rétegezve az átmosott gersli és a lecsepegtetett bab. A rétegezést mindenképpen a füstölt hússal zárjuk, és érdemes pár tojást is a tetejére tenni, ami az étellel együtt készre fő. Végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ujjnyi magasan ellepi, és sózzuk meg alaposan. Lefedve süssük 130-140 fokon legalább 5-6 órán át, de kicsit alacsonyabb hőfokon hagyhatjuk akár egy éjszakán keresztül is sülni.

A kész sóletet úgy tálaljuk, hogy minden hozzávalóból jusson a tányérokba. A tojásokat megpucoljuk, és félbevágva a kitálalt sóletre tesszük. Sálom, és jó étvágyat!

Nézd meg videón is, hogyan készül a tökéletes sólet:

Forrásunk volt: 1 , 2 , 3

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek