Sajtostészta-recept egy talált kincsből

A mac and cheese az egyik legegyszerűbb és legismertebb amerikai étel. A gyökereiben olasz recept arról is ismert lehetne, hogy 250 év alatt szinte semmit sem változott!

A nagy Amerika hihetetlen bőségében mindenki megtalálja azt, amiben a legnagyobb öröme telik. Engem kezdetben az alapanyagok kifogyhatatlan áradata, majd a minden sarkon fillérekért utánam hajigált edények és konyhai eszközök nyűgöztek le, egy gyors lefolyású szakácskönyvgyűjtő akció után pedig újabban egyre több gasztronómiai témájú szakkönyv és dokumentalista könyv boldog tulajdonosa vagyok.

A mac and cheese receptjét itt találod!

Az egyik ilyen mű az 1970-es év decemberének provance-i eseményeit írja le, amikor egy csapat amerikai gasztromán gyűlt össze Dél-Franciaországban, hogy kulináris szeánszok keretében újraformálja az amerikai konyhát. A könyv amúgy dögunalom, egy rakás sznob ömlengése olyasmikről, hogy hány fokban tartsd a csuklódat osztrigaevés közben. Az egyik fő figura mindenesetre felkeltette az érdeklődésemet: egy James Beard nevű úrról van szó, aki amellett, hogy állítólag kitűnő szakács volt, húsz évig gyűjtötte az Államok legtipikusabb receptjeit. Kérdezte a csóró bevándorlókat, sztárszakácsokat, útszéli bodegák tulajdonosait és a tapasztalt háziasszonyokat, végül a húsz év munkáját egyetlen hatalmas könyvben, Amerikai szakácsművészet címen adta ki. Na, ez a könyv már nagyon izgatta a fantáziámat.

Elmentem az összes kedvenc antikváriumomba, de még ott sem találtam meg, ahol Kosztolányi és Szerb Antal angolra fordított művei is megvannak a polcokon. A kérdést tehát jegeltem, két hete viszont arcon csapott a fogyasztói kultúrát túlságosan komolyan vevők büntető kis szelleme.

A könyvespolc azon részének takarítása közben, ahol a szakácskönyveimet tartom, elérkeztem a soha ki nem nyitott részleghez - az összes rettenetes fotókkal illusztrált, huszoniksz éve kiadott szakácskönyvem itt foglal helyet, amit tavaly egy könyvtárürítési akció keretében szereztem be 1 dolláros egységáron. A portörlőt végighúzva a gerincükön, mindegyiknek átfutottam a címén, amikor egy nagyon csúnya hagyta el a számat. Nem, nem pókot láttam, csak rájöttem, hogy a könyv, amit hetek óta keresek, és csak az tartott vissza a megrendelésétől, hogy sokalltam az árát, ott ült a könyvespolcomon, pontosan 12 hónapja.

A takarítást ezzel befejezettnek nyilvánítottam, és inkább belemélyedtem a két kilós kincsbe, amely a legelegánsabb fogások mellett olyan különlegességeket is tartalmaz, mint a löncshúsból formált, sajttal töltött, olajban sütött húspogácsa. Persze rögtön tudtam, hogy valamit ki kell próbálnom belőle, és mivel mac and cheese-t még soha nem készítettem, úgy döntöttem, egy majdnem antropológiai munkának számító amerikai szakácskönyvből csak ezt készíthetem elsőnek.

A mac and cheese receptjéért ide kattints

A mac and cheese, vagyis a sajtos makaróni ugyanis egy teljesen átlagos étel - egyszerű, laktató, nem túl kifinomult, ezer variánsa van, és annyira az amerikai kultúra része, hogy ha nagyon gondolkodnék, legalább öt film biztosan eszembe jutna, ahol említik.

Az étel gyökerei a középkorba vezethetőek vissza – a mai Olaszország területén készítettek először rétegzett egytálételt tésztából és parmezánból. Az étel innen került Angliába, ahol először egy XIV. majd egy XVII. századi szakácskönyvben is megjelent a receptje.

Amerikába kerüléséről több legenda is kering, a legnépszerűbb szerint Thomas Jefferson, még mielőtt elnök lett volna, Franciaországból egy tésztakészítő géppel állított haza, és ő készítette az Újvilág első sajtos makaróniját. A parmezán szerepét fokozatosan átvette a cheddar sajt, az étel azonban egyszerűsége ellenére jó darabig megmaradt a felsőbb körök ételének. A XIX. század végén már az átlagcsaládok asztalára is gyakrabban került, igazán népszerű azonban csak a harmincas években lett, mikor a Kraft cég piacra dobta a porváltozatát. Az eredetileg sütőben készült változat ekkor vált egyszerű sajtszószos tésztává. Generációk nőttek fel a dobozos változaton, népszerűsége hetven éve töretlen. A legolcsóbb, igénytelen, ipari változatok mellett a házi készítésű sajtos tészta kultusza is megnőtt, így ma nemcsak az olcsóbb kocsmák kínálatában találjuk meg, de drága éttermek is az étlapra tesznek időnként egy-egy izgalmas változatot.

A mac and cheese receptjét itt találod

Ami engem leginkább lenyűgöz ebben az ételben, hogy a recept voltaképpen alig változott az elmúlt évszázadok alatt, valamint hogy a hozzávalók minősége és a szakács kreativitása alapján a rettenetestől a tökéletesig mindent ki lehet belőle hozni. Az én verzióm egy alaprecept, ha van kedvetek kipróbálni, nyugodtan turbózzátok fel bármivel, ami szerintetek illik hozzá. Az amerikaiak szívbaj nélkül tesznek bele a homártól elkezdve a csípős paprikán át a löncshúsig mindent. Úgyhogy ha igazi amerikai mac and cheese-t akartok készíteni, tartsátok meg az alapot, aztán legyetek kreatívak!

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek