Ez a három rovarféle hamarosan a boltok polcaira kerülhet

Akármennyire is távol áll még az európai emberek többségétől a rovarfogyasztás, a világszerte magának egyre nagyobb teret nyerő élelmiszercsoport számos problémára jelenthet megoldást a jövőben.

Idén februárban már a harmadik rovarféle fogyasztását engedélyezte az Európai Bizottság. Alig másfél évvel ezelőtt a közönséges lisztbogár lárvájának fogyasztását hagyta jóvá az EU, tavaly novemberben pedig a keleti vándorsáska került fel az Unió országainak élelmiszertérképére. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) most egy újabb rovarfaj fogyasztását találta teljesen biztonságosnak és ajánlottnak, így a jövőben az előbbi két rovarféle mellett a házi tücsök is hamarosan megjelenhet a boltok polcain – derül ki a Napi.hu cikkéből.

A sáska és a lisztkukac után újabb rovar fogyasztását ajánlja az EFSA

Bár a Földnek ezen részén nincs kultúrája a rovarevésnek, jelenleg több mint 1900 fogyasztásra alkalmas rovart tartanak számon a világban. Kínában, Vietnamban, Afrikában vagy éppen Mexikóban bevett szokás a rovarok fogyasztása, az EFSA értékelése szerint pedig a házi tücsök élelmiszerként való forgalmazása a meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek betartása mellett nem csak biztonságos, de egészséges is, ráadásul környezetkímélő.

A házi tücskök tenyésztése nem terheli a környezetet annyira, mint a nagyobb testű haszonállatok tenyésztése, kevesebb helyet és takarmányt valamint vizet igényelnek, a rovarnak pedig magas a fehérjetartalma is.

A házi tücsök többféle kiszerelésben is kapható lesz az EU-ban, fagyasztva, egészben, szárítva és por formájában is elérhető lesz majd a vásárlók számára, az új élelmiszert tartalmazó termékeket pedig a megfelelő címkékkel kell majd ellátni, amelyek felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.

Itt éppen egy adag tücsköt mosnak át fogyasztás előtt

A Napi.hu cikke szerint az Európai Unió élelmiszer-stratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, mely támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre való áttérését. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti azok magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek