Te is kóstoltál már rovart, legfeljebb nem tudsz róla!

A bíbortetű névre hallgató aprócska élősködő a fügekaktuszok "vérét szívja". Mi pedig az általa termelt vörös pigmentet fogyasztjuk. 

Az elegáns nevű kármin nem csupán szövetek színezésére használt anyag, de E-120 néven sok élelmiszerbe is belekerül, aminek jót tesz, ha egy kissé - vagy éppen nagyon - pirosas a színe. A kármin teljesen természetes színezék - a bíbortetű (Dactylopius coccus) nevű rovarnak köszönhetjük. A nőstények és a lárvák testének porított változatábó nyerik alkoholos vagy vizes-alkoholos extrakcióval a kármint vagy a kárminsavat.

Kevesebb, mint fél kilogramm festék előállításához közel 70 ezer rovarra van szükség.

A red velvet cake sem lenne ilyen szép piros a kármin nélkül

Az eredetileg Mexikóban őshonos kis élősködő a fügekaktuszok nedvét szívva növeszti a potrohát. A 19. század első felében hihetetlenül népszerű volt ez a festékanyag, a Kanári-szigeteken óriási fügekaktusz-ültetvényeket telepítettek, ahol tenyésztették ezt a kis élősködőt. Mikor a század második felében már kátrányból elő tudták állítani az anilinvörös festéket, így a fügekaktusz-ültetvények lassan tönkrementek. Ám miután kiderült, hogy az anilinvörös súlyosan mérgező anyag, újra egyre népszerűbb világszerte a bíbortetű tenyésztése.

A következő fogásokba gyakran találkozunk az E-120 névre hallgató összetevővel: húsipari termékek, fagylaltok, sajtok, gabonapelyhek, lekvárok, kozmetikumok, gyógyszerek, rovarriasztók, textilfestékek.

Egy néhai bíbortetű így fest, ha valaki szétmorzsolja az ujjai között

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kipróbáltam a rántott koviubit, és csak annyit mondok: ADJATOK MÉG!

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...