Megvan a boldogság receptje!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, de lehetséges, hogy még boldoggá is tesznek?

Mindannyian tudjuk már, hogy egészségünk megőrzése érdekében érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. A British Medical Journal 2014. szeptemberében nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint azonban a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak testi, hanem lelki egészségünknek is alapfeltétele.

A több mint 14 ezer résztvevővel készített kutatás kimutatta, hogy a jó szellemi-lelki állapotban lévő emberek mintegy 33,5%-a naponta öt vagy annál több adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt. Ezt az eredményt megerősíti egy több mint 14 éven át tartó, 12 ezer főn végzett ausztrál kutatás, amelyben a szellemi-lelki jólét különböző aspektusait vizsgálták, mint pl. a szellemi egészség, az élettel való elégedettség, életerő, pszichés stressz-állapot és a vélt egészségi állapot.

A boldogság receptje

A legjobb, ha a naponta 4-5 adag zöldséget és 4-5 adag gyümölcsöt eszünk. Hogy mennyi is egy adag? Nézd meg az ábránkat!

A kutatás során még arra is fény derült, hogy mentális egészségünk és a stresszkezelés szempontjából a gyümölcsök fontosabbak, mint a zöldségek, és hogy a nőkre jobban hatnak, mint a férfiakra. Hogy miért? Ez egyelőre rejtély.

A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) már 1990 óta ajánlja a napi 5 adagnyi zöldség-és gyümölcs fogyasztását. Most viszont már azt is tudjuk, hogy ez a lelki egészségünknek is jót tesz!

(via Fine Dining Lovers)

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?