Megvan a boldogság receptje!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, de lehetséges, hogy még boldoggá is tesznek?

Mindannyian tudjuk már, hogy egészségünk megőrzése érdekében érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. A British Medical Journal 2014. szeptemberében nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint azonban a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak testi, hanem lelki egészségünknek is alapfeltétele.

A több mint 14 ezer résztvevővel készített kutatás kimutatta, hogy a jó szellemi-lelki állapotban lévő emberek mintegy 33,5%-a naponta öt vagy annál több adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt. Ezt az eredményt megerősíti egy több mint 14 éven át tartó, 12 ezer főn végzett ausztrál kutatás, amelyben a szellemi-lelki jólét különböző aspektusait vizsgálták, mint pl. a szellemi egészség, az élettel való elégedettség, életerő, pszichés stressz-állapot és a vélt egészségi állapot.

A boldogság receptje

A legjobb, ha a naponta 4-5 adag zöldséget és 4-5 adag gyümölcsöt eszünk. Hogy mennyi is egy adag? Nézd meg az ábránkat!

A kutatás során még arra is fény derült, hogy mentális egészségünk és a stresszkezelés szempontjából a gyümölcsök fontosabbak, mint a zöldségek, és hogy a nőkre jobban hatnak, mint a férfiakra. Hogy miért? Ez egyelőre rejtély.

A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) már 1990 óta ajánlja a napi 5 adagnyi zöldség-és gyümölcs fogyasztását. Most viszont már azt is tudjuk, hogy ez a lelki egészségünknek is jót tesz!

(via Fine Dining Lovers)

Címlapról ajánljuk

További cikkek