Ropogós szőlőből könnyű bor

Valószínűsíthetően Burgundiából indult hódító útjára a chardonnay, és magának a szőlőfajtának a különlegessége, hogy az eredeti, Champagne pezsgő is ebből készül.

A chardonnay név nem véletlenül cseng ismerősen talán mindenkinek: az egyik legelterjedtebb fajta, a világ összes szőlő- és bortermelő vidékén ismerik és szeretik. Szőlőszemei kicsik, gömbölyűek, ropogósak és lédúsak, zöldes-fehéres színűek. Korán fakad és virágzik, magas cukor- és magas, de még pont kellemes savtartalom jellemzi. Stílusa mondható semlegesnek, így az, milyen jellegű bor vagy pezsgő készül belőle, függ az adott táj jellegzetességeitől, borászati stílusától. Leginkább a vulkáni talajt kedveli, így nem is meglepő, hogy a Badacsonyi Borvidék kiváló chardonnay-borokkal büszkélkedhet.

A chardonnay, bár évszaktól függetlenül kitűnő választás, mégis a nyárhoz illik legjobban. Többféle ízt is képes felidézni, klímától függően: a melegebb tájakon termelt chardonnay trópusi gyümölcsös, mangós, míg a hűvösebb tájakról származókat zöldalmára és citrusokra emlékeztető íz jellemzi.

A szüretelés idejétől is függ az íze: a korábbi szedés ásványosabb, fás ízt, míg a későbbi szüretelés vaníliás, vajas aromát eredményez. Egyszerre tűnhet dominánsnak és könnyednek, elegáns stílusú, mégis, még a testesebb chardonnay is könnyed és laza.

A frissebb, fiatalabb chardonnay-k legjobban a „franciásan mediterrán” ételekkel alkotnak nyerő párost: halakhoz, tenger gyümölcseihez, fehér húsokhoz, előételekhez illenek kiválóan, mint a különböző pástétomok, a bruschetta vagy a padlizsánkrém.

A fűszeresebb, testesebb chardonnay borjúhúsból készült ételekhez és sertéssülthöz illik remekül, míg savasabb, ásványi anyagokban gazdag változatai csodás kiegészítői lehetnek edami, trappista és ementáli sajttálaknak, illetve tejszínes, olaszos tésztáknak. Felmerül a kérdés, mihez nem illik a chardonnay? Nos, ilyen étel gyakorlatilag nincs is, hiszen, mint írtuk, rengeteg különböző aromájú változata ismert, így szinte minden ételnek lehet „saját chardonnay-ja”.

A BOR+ júniusi pincészete, az Orbán Pincészet. Honlapjukon „igazi charmeur”-ként említik Kőtenger chardonnay-jukat, és valóban illik rá e megnevezés, hiszen úriember a borok között. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy csak férfiakhoz illene. Sőt a kifinomult, szinte bájosan légies, aranysárga nedű kiválóan mutat hölgyek kezében is, például egy gazdag, színes ízvilágú vacsora mellett.

Palackba zárt indiánnyár >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.