Rohanók káposztás lepénye

Kéne karácsonyra valamilyen gyors, de a társaságot mégis lenyűgöző recept? A káposztás lepény elég télies, ünnepies az alkalomhoz, és egy óra alatt elkészül! 

Téli káposztás lepény recept

Káposztás lepényt Franciaországban is készítenek - számos régiója közül ezt éppen Elzászban, ahol a szomszédos Németország gasztrohagyományaiból csurran-cseppen ez-az: nehéz, házias, vidéki ízek a jellemzőek, így nem meglepő, ha a káposztás ételekből is örököltek néhányat. Az itt leírt káposztás lepény akár köretként is beillik a szószos fogások mellé, de önmagában is parádés, főleg, hogy nem bonyolult az elkészítése.

Savanyú káposztás lepény

Van az úgy, hogy az ember kitalál egy ételt, jelen esetben a savanyú káposztás lepényt. Miután kigondoltam, hogy milyen módon fogom elkészíteni, körülnéztem az interneten, gondolt-e ...

Okonomiyaki - japán pizza

Nevezik japán pizzának, japán káposztás palacsintának is. Jelentése "amit szeretnél". Kombinálhatjuk húsokkal, tengeri herkentyűkkel, sajtokkal. Videó egy elkészítési módról itt ...

Az a jó benne, hogy nem kell elvetemülten káposztarajongónak lenni hozzá, mert egészen kevéssel (és sokkal) is készíthető - meg persze van az optimális megoldás, a középút. Én kísérleteztem a recepttel, amit egy blogon találtam - a legtöbb helyen a káposzta felszeletelését vagy legyalulását ajánlják, én egyszerűen a reszelő legapróbb lyukú oldalát használtam, és egy közepes fej káposzta kb. felét aprítottam fel ezzel a módszerrel. A lereszelt káposztát két réteg tészta közé halmoztam, és így sütöttem meg.

Téli káposztás lepény recept

A tészta amolyan palacsintatészta állagú kell hogy legyen: kolozsvári szalonna, petrezselyem, egy tojás, liszt, két deci tej kell hozzá, meg persze a fűszerek - a tészta egyik felét a kivajazott forma aljára, másik felét a káposzta tetejére kell önteni. 180 fokon úgy harminc-harmincöt perc alatt aranybarnára sül, de nem árt figyelni rá. Én el tudom képzelni kapros-túrós változatban is, baconnel, de ez már egy másik recept története lesz, amiről szintén beszámolok majd.

Szerintem karácsonyra tökéletes és ideális ez a káposztás lepény, mert egyrészt tényleg nagyon finom, másrészt übergyors, így fokozottan ajánlott az utolsó pillanatban kapcsolóknak és a még 24-én is dolgozóknak. Önmagában, tejföllel lecsurgatva is finom, és ami még fontos: a frissen őrölt fekete borssal ne spóroljunk, daráljunk a tetejére bőségesen!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Még több egytálétel receptje

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nemcsak fűszer, gyógyít is: gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt szeretjük

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza, de nézzük, milyen jótékony hatásai vannak!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...