Most megtudhatod, mitől rohad a vöröshagyma közepe

Sajnos sokszor találkozunk belül barna, puha, rohadt vöröshagymafejekkel. Szakértő árulta el, mi a jelenség oka, és hogy mit kell tudni róla.

Sajnos nem ritka, hogy bele-belefutunk egy-egy rohadó belsejű vöröshagymába, a jelenség oka pedig nem más, mint a Burkholderia gladioli pv. alliicola nevezetű baktérium.

Most megtudhatod, mitől rohad a vöröshagyma közepe

A fertőzés a fokhagymákat és a vöröshagymákat is támadja, és a gumón, levélen és a maghozó száron is okozhat tüneteket – írja az Agroforum.

A hagyma belsejében okozza a legnagyobb kárt

A hagymafej húsos, bő lével ellátott levelei között egyes levelek sárgává, puhává, vizenyősekké válnak, aztán megbarnulnak és megrohadnak. A jelenség nem az egész hagymafejnél lép fel, kizárólag egyes pikkelyleveleknél, míg a szomszédos levelek egészségesek maradnak.

A baktérium először a leveleket támadja meg, onnan víz segítségével terjed tovább, ezért igen gyakorta megjelenik, ha esős az időjárás illetve ha öntözött hagymatermesztésről beszélünk.

A megelőzés fontos!

A talajon vagy a talajban maradt, lehullott, beteg hagymalevelek a baktérium felszaporodásának gócai, ezért a legalább 3 éves vetésváltást érdemes alkalmazni, hogy a talajba bekerült, fertőzött növényekben a baktérium elpusztuljon.

Tipp: betakarítás után a hagymát mindig szárítsuk hetekig száraz helyen, majd tegyük állandóan szellőztetett, hűvös tárolókba. Folyamatosan ellenőrizzük, vannak-e köztük beteg egyedek.

A már fellépett rothadást nem lehet gyógyítani, csak a hagymák gyakori kiválogatásával és felhasználásával tudjuk részlegesen menteni őket.

Forrásunk volt.


Még több hagyma itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...