Új kedvenc egytálunk: tölts póréhagymaleveleket, ha unod a töltött káposztát

Sok zöldséget töltöttél már korábban, de ezt a hagymát még lehet, hogy kihagytad a sorból? Húsos töltelékkel is nagyszerű! Mi most azonban a lencsének adtuk a mellékszerepet.

Törökországban és Görögországban készítik a legfinomabb töltött szőlőlevelet, amit dolmaként ismerünk a hazai gyorséttermekből. Hasonló módon, rizses töltelékkel, egybesütve készül ez a póréhagymás étel. Darált hússal és vegán módon lencsével vagy babbal, csicseriborsóval is elkészíthető. Megmutatjuk a mi, kicsit magyarosabb igényekre szabott, paradicsomszószos receptünket.

Töltött pórélevelek - receptért kattints a képre!

Káposzta helyett póréhagyma

Nem is lehetne eltitkolni, hol készült ez a töltött póréhagyma, ugyanis nagyon hasonlít egy általunk igen kedvelt egytálételre, a töltött káposzta vegán változatára. Mit ígér ez a változat? Könnyebb konyha előkészítést. Tényleg csak egy-két percre van szükség ahhoz, hogy a forró vízben a hagyma „beadja a derekát", szétbontani sem kell. Egyszerűen hajtogatható, pont úgy, mintha egy samosát készítenénk. A póré kilónkénti ára ugyan a duplája jelenleg, mint a káposztáé, viszont nincs szükség akkora mennyiségre belőle, ami megnyomná a kasszánál számlát.

Tudtad?

A póréhagyma könnyű fogás, alacsony kalóriatartalmú, viszont jelentős vitamin- és ásványianyag-forrás. A francia konyha gyöngye, amit levesben, főételként és köretben is felhasználhatunk. Nyersen, főzve és sütve, szárítva is alkalmazható.

Idényfogás

Habár a póréhagyma egész évben elérhető, mégis ősszel esik a legjobban. Ahogyan minden hagymának, a pórénak is van egészségmegőrző hatása. Antioxidánsként segít a szervezet ellenállóképességének boostolásában. Korábbi háromhagyás levesreceptem a legjobb példa erre, ettől tényleg erőre kaphatsz az ilyen trükkös időjárású hónapokban.

Süss töltött póréleveleket - receptért kattints a képre!

Variálható töltelék

Régen, ha töltött zöldségről volt szó, mindenki rögtön egy húsos fogásra asszociált. Ma már sokkal elfogadottabb, hogy növényi hozzávalóból készülnek fogásaink.

Személy szerint a lencsét részesítem előnyben, ha húsmentes töltelékről van szó, de gyakran előfordul, hogy csicseriborsót vagy cannelini babot használok fehérjeforrásként.

A legizgalmasabbnak a sima zöldségmixeket gondolom, és ha csak magamnak főznék, akkor valószínűleg csak répa, cukkini, paradicsom és paprika kerülne a pórélevelek közé, de gondolnom kell a fiatalságra, az ő napi energiaszükségletükre. Ezért került rizs és lencse a töltelékbe.

Paradicsomos szósz

A töltelék csavaráshoz a póré külsőbb, szélesebb leveleit használjuk úgy, hogy egyik oldalon a hagyma közepéig vágunk be hosszában. A legbelső vékonyabb részt aprítjuk, és ezt használjuk fel a szósz ízesítésére, sőt, hagyhatunk belőle a tálaláshoz díszítésnek. A szószba kerül még a paradicsomok kivágott belseje – ezt azért hagyjuk ki a töltelékből, hogy ne áztassa szét azt – valamint további sok paradicsom, akár konzervből, olívaolajjal, fűszerekkel besűrítve.

Receptért kattints a képre!

Tejfölös plusz

Nyilvánvaló, hogy egy kanál tejföl megy a kitálalt töltelékek tetejére, de ennek is adhatunk egy csavart. A jó magas zsírtartalmú tejfölhöz turmixoljuk hozzá a maradék aprított póréhagymát, egy fél csokor petrezselymet, sót, borsot és egy kis olívaolajat, pár csepp citrommal. Ezzel az ízes, illatos öntettel készítsünk egy alapot a tányérba, erre tegyük a póréháromszögeket, melyeket paradicsomszósszal leöntünk. Díszítésnek mehet még tejfölös öntet és póréhagymacsíra is rájuk, de a kreatív rész inkább legyen a munkátok díjazása.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Töltött pórélevelek – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek