Édesen és sósan is verhetetlen alapanyag a magyar rögös túró

Kevés olyan hamisítatlan magyar élelmiszer van, amit oly sokan szeretnének, mint a túrót. És nem, nem akármilyen túróról van itt szó, hanem az uniós oltalom alatt álló, hagyományos különleges termékről, a rögös túróról. Ismerjük meg most közelebbről ezt a csodás alapanyagot, ami olyannyira magyar, hogy az idei Coop Rally egyik állomásán fókuszba is került!

Amikor egy élelmiszer olyan sok ételbe belekerül, mint a túró, akkor nem is kérdés, hogy a nemzeti konyhánk egyik alapjáról van szó. Persze az sem mindegy ám, hogy milyen túrót használunk a konyhában: méltán büszkék lehetünk arra, hogy a magyar túrónak nincsen párja égen-földön, szinte lehetetlen vele versenybe szállni. Hiszen olyan, hogy rögös túró csak a Kárpát-medencében található! Nem is csoda, hogy egy ilyen hamisítatlanul magyar termék nagy figyelmet kap: az évente megrendezett Coop Rally idei útvonala is a rögös túró egyik fellegvára, az Alföldi Tej debreceni gyára felé vette az irányt. Kanyarodjunk mi is erre, merüljünk el a túróban!

A magyar rögös túróval szemben nem versenyezhet semmi

Miben más?

Versenybe szállni csak azért nehéz vele, mert nem nagyon hasonlít a világ többi túrójára. Elkülönül a cottage cheese-től (még akkor is, ha angolul így fordítja a világ), teljesen más, mint a juhtúró, és a ricottához sem fűzi semmilyen szál.

A savanykás, karakteres aroma, a nagy, egyberagadó rögök különböztetik meg a fent említett tejtermékektől, ezektől lesz egyedi, pont olyan, ahogy mi szeretjük.

Miért és miben szeretjük?

Megannyi magyaros fogásunk nem lenne ugyanolyan, ha más jellegű túróval kéne készítenünk. A pogácsáknak puha és könnyed állagot ad, miközben egy kellemesen savanykás vonalat is kölcsönöz.

A túrós tésztát vétek lenne kihagyni, ami kifejezetten a magyar konyha különlegessége. Harcsapaprikással vagy anélkül, mindenesetre rengeteg szalonnapörccel szeretjük. A fogás sikeréhez szintén elengedhetetlen a savanykás túró, csakúgy, mint az egészben maradt rögök is.

A túrógombóc ugyanúgy nem működne mással, és a túrós pite vagy derelye sem. Torták, sütemények és kelt tészták egész hada támaszkodik a rögös túróra, mi pedig rájuk, hogy az ünnepek, születésnapok és egyszerű hétköznapok alkalmával boldoggá tegyenek minket.

Védett túró

Ám nem csak a magyar ízlés miatt különleges ez a tejtermék. Mivel 2019 óta az Európai Unió oltalma alatt áll, ezért csak az a termék nevezhető rögös túrónak, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. A Magyarországon készülő termékek nagy része megfelel ezeknek az elvárásoknak, így megjelenhet a csomagoláson a 'rögös túró' felirat.

A rögös túró gyártása hazánkban több helyen is zajlik, az egyik ilyen fellegvár például az Alföldi Tej debreceni gyára, ahol hagyományosan történik a tejtermék előállítása.

Ezekből a gyártási központokból aztán több üzletbe is eljutnak a rögös túró csomagjai, így bármikor elkészíthetjük egy-egy kedvencünket. A rendszer pedig láthatóan működik: a statisztikák szerint egy magyar lakos egy évben 4 kiló túrót fogyaszt. Nem véletlen tehát, hogy a kedvenc tejtermék ennyire a rivaldafénybe kerül.

A tejterméket bizony külföldön is ismerik, és sok hazánkba érkező turista szívesen megismerkedik a hagyományos alapanyaggal, illetve a belőle készült ételekkel. De mit is gondolnak róla pontosan? Nos, az alábbi videóból kiderül:

Több cikk, kutatás, program és rendezvény is a célkeresztjébe veszi: például az idei Coop Rally is az Alföldi Tej debreceni üzemét tette meg – sok más meglátogatott gyár mellett – a verseny egyik állomásának. A konkrét földrajzi cél mellett persze meghatároztak egy elvi célt is: hogy még népszerűbbé és elérhetővé tegyék az olyan minőségi és hazai termékeket, mint amilyen a közönségkedvenc rögös túró is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek