Egészségre káros anyagok lehetnek a rizsben

Német szakemberek 21 rizst vizsgáltak meg, és igencsak meglepődtek az eredmények láttán.

A német szakértők komoly teszt alá vettetek barna, rizottó- és basmati rizseket. Összesen 21 terméket vizsgáltak meg különféle márkáktól. Az ellenőrzés során kiderült, hogy több rizsben növényvédőszer-maradékok, ásványolaj-összetevők és nehézfémek lehetnek – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Egészségre káros anyagok lehetnek a rizsben

A vizsgálat során 6 bio és 3 hagyományos rizsben mutattak ki ásványi olaj eredetű telített szénhidrogéneket, 4 barna és egy rizottórizs esetében pedig magas arzéntartalmat mértek.

Két termék esetében igazán aggasztó eredményekre bukkantak.

Az egyik barnarizs kadmiumszintje kétszer magasabb volt, mint a határérték, egy másikban pedig nagy mennyiségű 1,2-diklór-etánt mutattak ki.  A teszt hatására mindkét gyártó visszahívta az érintett termékeit, és kivonta azokat a forgalomból.

A szakértők 5 rizst „rossz” vagy „nem megfelelő” minősítéssel illetek. Négy termék viszont „nagyon jó” értékeléssel zárta a tesztet, köztük a Lidl sajátmárkás bio basmati rizse, és 3 rizottó rizs.

A tesztelt termékek teljes listáját ITT találod.

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk