Egészségre káros anyagok lehetnek a rizsben

Német szakemberek 21 rizst vizsgáltak meg, és igencsak meglepődtek az eredmények láttán.

A német szakértők komoly teszt alá vettetek barna, rizottó- és basmati rizseket. Összesen 21 terméket vizsgáltak meg különféle márkáktól. Az ellenőrzés során kiderült, hogy több rizsben növényvédőszer-maradékok, ásványolaj-összetevők és nehézfémek lehetnek – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Egészségre káros anyagok lehetnek a rizsben

A vizsgálat során 6 bio és 3 hagyományos rizsben mutattak ki ásványi olaj eredetű telített szénhidrogéneket, 4 barna és egy rizottórizs esetében pedig magas arzéntartalmat mértek.

Két termék esetében igazán aggasztó eredményekre bukkantak.

Az egyik barnarizs kadmiumszintje kétszer magasabb volt, mint a határérték, egy másikban pedig nagy mennyiségű 1,2-diklór-etánt mutattak ki.  A teszt hatására mindkét gyártó visszahívta az érintett termékeit, és kivonta azokat a forgalomból.

A szakértők 5 rizst „rossz” vagy „nem megfelelő” minősítéssel illetek. Négy termék viszont „nagyon jó” értékeléssel zárta a tesztet, köztük a Lidl sajátmárkás bio basmati rizse, és 3 rizottó rizs.

A tesztelt termékek teljes listáját ITT találod.

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek