Rizibizi felsőfokon – borsónyi titkokkal

Rántott csirkecomb rizibizivel, hozzá egy kis ubisali. Igazi menzás-menüs fogás, amit nagyon szeretünk. Csak az a baj, hogy köze nincs a rizibizihez. Csináljuk meg együtt az igazit!

Tisztelet az ételnek

Egy frissen sült csirkecombhoz igenis passzol a zöldborsóval kevert rizs – de ahogy mi idegesek leszünk, ha külhonban gnocchit találunk a gulyásban, ugyanúgy mordulhat egyet a talján konyhaszakértő, aki rizibizit rendel, a tányérján pedig egy adag rizs árválkodik néhány szem zöldborsóval. Az igazi rizibizi ugyanis egy alaprizottó, krémes, könnyű egytálétel, ami önmagában is tökéletes fogás a zöldborsószezon kellős közepén.

Rizottó-titkok

  • A jól sikerült rizottó legnagyobb próbája a türelem.
  • A rizottó rizs rendkívül nagy mennyiségű folyadékot – és így természetesen ízt – képes felvenni. Folyamatosan kell pótolni alatta a folyadékot tetszés szerinti, de tűzforró alaplével.
  • Még krémesebb lesz a végén hozzáadott jéghideg vajtól, illetve a sajttól.
  • Szintén nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk hozzá, rizottó rizst, amit ugyan nem könnyű beszerezni, de egyre több helyen kapható, és megéri megkeresni!
  • Borból csak olyat használjunk, amit szívesen is innánk – az étel meghálálja.
  • Az alaplé ne legyen nagyon markáns ízű – készítsünk egy laza, majd hogy nem „ízetlen levest”, így nem a lé íze dominál majd a rizottóban.
  • Használjunk parmezánt, esetleg egy kicsi mascarponét – olyan sajt, ami hő hatására „gumis” lesz, mint például a trappista, nem alkalmas a feladatra.
  • Végül pedig, ha rizibizit készítünk, használjuk ki a borsószezont – fél órával tovább tart, de az eredmény majd kárpótol minket.

Rizibizi recept elmenthető itt >>

Még több rizottó itt >>

Még több zöldborsós recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek