Retro vásárlás: Közért és ABC

Közért és ABC – az a két ellátó egység, ahová régen vásárolni jártunk. Ma már nem így hívjuk őket, de tudjuk, hogy anno hogyan alakultak ki, és mi volt köztük a különbség?

Foto: Fortepan

Kis Közért-történet

Mindkét bolttípus a szocializmus terméke, a Közért azonban csaknem 20 évvel megelőzte az ABC-t. Ráadásul a Közértbe nagyrészt csak a budapestiek járhattak A szó a Községi Élelmiszer-kereskedelmi Rt. nevének rövidítéséből fakad – az 1948. május 15-én létejött társaság feladata a közellátás szervezett biztosítása volt. Az alapítás évében 358 budapesti és 31 vidéki bolttal rendelkeztek, a vidéki boltok azonban egy pár év után más ellátókhoz kerültek – a Közért így megmaradt a budapesti vásárlóknak. Az első hét évben még szakképzett közértesek segítették a vásárlókat, aztán 1955 augusztusában változás állt be – megnyitott az első önkiszolgáló bolt is, amely olyan népszerű lett, hogy a következő 10 évben már szinte csak ilyen típusu üzleteket adtak át.

Foto: Fortepan

Miért éppen ABC?

Általános Beszerzési Cikkek – tehát egy olyan üzlet, ahol az elfoglalt, dolgozó nő munka után mindent egy helyen kap meg egyszerre. Az egyre növekvő kereslet és az önkiszolgáló boltok népszerűsége miatt, 1964-ben létrehozták az első ABC-t Budapesten, de a következő 10 évben országszerte elszaporodtak ezek a boltok. A legnagyobb különbség a Közérttel szemben az volt, hogy az ABC-ben már iparcikkeket is be lehetett szerezni. Az esetek nagy többségében az ABC-áruházakban teljesen önkiszolgáló volt a vásárlás, még a hús és csemegeáru is a hűtőpultból került a vevőhöz. A jelenség - hogy egyedül, kiszolgálás nélkül vásárolhatunk- akkora hatással volt a fogyasztókra, hogy az ABC-ket sokáig önkinek is hívták.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek