Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reggelizz, mint egy király? 3+1 reggeli tévhit

Van, aki reggelizik, mint egy király. Van, aki nem reggelizik vagy maximum egy tejeskávét. Egyik sem igazán jó megoldás, lássuk mit javasol a szakember! (X)

A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban. Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk, és hogy lendületünk a nap folyamán végigkísérhessen minket. Most erre szeretné felhívni a figyelmet Györki Niké, a Cappy Great Start! dietetikusa.

1. Reggelire azt ehetünk, amit és amennyit akarunk, avagy reggelizz, mint egy király

Ebben a közmondásban van némi igazság, bár nem feltétlen úgy, ahogy a legtöbben gondolnák. Valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, legalábbis, ami a mennyiséget illeti. A reggeli órákban inkább a minőségen van a hangsúly. Fontos, hogy a lehető legjobb alapanyagokból állítsuk össze a reggelinket. Van pár alapszabály, amit be kell tartanunk. Az egyik, hogy a reggelink mindig tartalmazzon valamilyen gabonafélét, abból is leginkább a teljes kiőrlésű változatot, legyen benne mindig valamilyen teljes értékű fehérjeforrás, mint a hús, hal, tojás, tej, tejtermék. Sose feledkezzünk meg az idényzöldségekről vagy a gyümölcsökről a reggeli órákban sem, illetve minden esetben tartalmazzon a reggelink folyadékot, például ásványvizet vagy egy pohár gyümölcs alapú italt.

Olvastad már?

A reggeli citromos víz tényleg segít a fogyásban?

2. Ha reggelizem, egész nap éhes leszek, és sokkal többet eszem mint egyébként

Ez is egy a sok városi legenda közül. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy jelenlegi testsúlyuk megtartása vagy a fogyás érdekben az a megoldás, hogy alig esznek valamit, ráadásul az étkezések gyakoriságát a lehető legminimálisabbra próbálják csökkenteni. Pedig pont ennek az ellenkezőjét kell tenni ahhoz, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat és szervezetünk se küszködjön ez alatt. Étkezzünk rendszeresen, 2,5-3 óránként és minden nap indítsuk reggelivel a napunkat! Ha reggelizünk, akkor amellett, hogy sokkal energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk már a délelőtti órákban is, testsúlyunkat is jobban kordában tudjuk tartani. Hiszen ha a nap folyamán rendszeresen a megfelelő mennyiségű adagokat fogyasztjuk, estére nem leszünk farkaséhesek és nem rohanjuk meg a hűtőszekrényt a munkából hazatérve.

3. Reggelire elég egy kávé és indulhat a nap

A kávé önmagában nem alkalmas arra, hogy a szervezetünk energia- és tápanyagigényét kielégítse, azaz nem nevezhető teljes értékű reggelinek. Tehát nem ajánlott csak egy, éhgyomorra elfogyasztott, (tejes)kávét „reggelizni”, sőt ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja. Bár a koffeinnek élénkítő hatása van, önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát. Ha azt szeretnénk, hogy még a délelőtti órákban is ugyanolyan jól tudjunk a feladatainkra összpontosítani, a kávé mellé együnk egy szendvicset zöldségekkel, illetve igyunk utána egy pohár vizet vagy például reggeli gyümölcslevet/gyümölcsitalt.

+1. Délig csak gyümölcsöt együnk

Szintén egy táplálkozási tévhittel találjuk szembe magunkat, ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján egy nap 5-6 alkalommal kellene étkeznünk. A három főétkezésnek, azaz a reggelinek, ebédnek és vacsorának komplettnek kell lennie, azaz tartalmaznia kell állati eredetű fehérjeforrást illetve teljes kiőrlésű gabonafélét és lehetőség szerint friss, idényzöldségeket, gyümölcsöt. Tízóraink és uzsonnánk tartalmazhat például gyümölcsöt vagy gyümölcslevet valamilyen töltetlen és nem magas sótartalmú kekszet, esetleg joghurtot, kefirt.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Thu, 2016-01-21 17:05

Hagyjuk már az embereket, hogy saját szervezetükre figyelve döntsék el, mi a jó nekik. Az én gyomrom hányingerrel díjazza, ha reggel húst, vagy halat akarok beleerőltetni, mert azt úgy KELL, mert éljen a fehérje. Nagy tévhit ez is, hogy minden emberre rá kell húzni egy skatulyát.

KisGa
KisGa Fri, 2016-01-22 09:48

Egyetértek... Én a gyümölcsre nem bírok ránézni reggel/délelőtt. A látványától felmegy a gyomorsavam :) Arról meg már ne is beszéljünk, hogy Magyarországon nagyon nehéz szerintem jó teljes kiőrlésű pékárut kapni...