Marhapörkölt: mindenki másképp főzi, de mindenkinek ugyanazt jelenti

Mondd el, hogy magyar vagy, anélkül, hogy elmondanád, hogy magyar vagy: imádod a marhapörköltet. Tejföllel. És nokedlivel. A marhapörkölt egy hihetetlenül laktató és ízletes étel, ami rengeteg hagymával, marhalábszárral és az egyik legextrább magyar kuriózummal, fűszerpaprikával készül. Hosszú ideig főzzük, hogy elérje azt az elképesztően sűrű állagot, amit aztán kötelezően kenyérrel illik tunkolni.

Múltkor hallottam, ahogy édesanyám éppen azt magyarázza édesapámnak ebéd közben, hogy hogyan készíti a marhapörköltet. Apám közben kiguvadt szemekkel lapátolta befele, megjegyezve: „Hú ez most nagyon jó lett!" - mindig ezt mondja, bár igaz, hogy tényleg elképesztően jól főz az én anyukám, mindenfajta elfogultság nélkül.

A pörkölt hagyományos magyar étel: mindenki ismeri, és ismerni akarja, mert aki egyszer megkóstolta, valószínűleg soha nem feledi. Anya imád főzni, ez már abból is látszik, ahogyan beszél róla: lendületesen gesztikulálva, szenvedélyesen, akárcsak én. Szüleim fenti beszélgetése után nem volt kérdés, hogy mit fogok főzni legközelebb az irodai Nosalty-konyhán, és kinek a receptje mentén fogok elindulni.

El sem tudok képzelni lélekmelengetőbbet egy jó gazdag pörköltnél, omlós húsfalatokkal, sűrű szafttal, amiben a hagyma, a fűszerpaprika és a paradicsom tökéletes kombinációja olvad egybe.

A vörösboros marhapörkölt teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Nokedli versus galuska

A pörkölt nemzeti ételünk, amelyre igazán büszkék lehetünk, a receptje viszont mindig vita tárgya a magyarok között. Családonként változik, hogyan főzzük, milyen húst használunk, milyen sorrendben adjuk hozzá a hozzávalókat, hogyan fűszerezzük, és hogyan tálaljuk.

Édesanyám az esetek nagy többségében nokedlit készít hozzá köretnek, amit a nagymamám kizárólag galuskának hív, és ő nagyobb darabokban szaggatja, én pedig a pirított tarhonyára esküszöm.

Anyukám lábszárból készíti, ahogyan én is, a nagymamám combból. Valamikor tejföllel esszük, valamikor savanyúsággal, valamikor mindkettővel. Egy dolog viszont közös bennünk: hogy vörösbor mindig, minden körülmények között kerül bele. Ha elhangzik a hívószó, azaz hogy "Kész a kaja!", mindenki repül az asztal felé, hogy szedjen egy jó nagy kanállal a sűrű pörköltből.

A vörösboros marhapörkölt teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A pörkölt mindig az otthont idézi, és ez egyfajta meghatottsággal tölt el mindenkit: az ízek mindig emlékek indikátorai. Pro tipp, hogyha van egy kis maradékunk, főzhetünk belőle gulyáslevest, vagy beletölthetjük burritóba, rizzsel, sajttal, babbal körítve.

Bár a legjobb maradékmentés, ha felmelegítjük, fogunk egy szelet friss kenyeret, és a konyhapultnál állva, uzsonnára elfogyaszthatjuk, lábasból.

Miközben anyukánk meghallja, ahogy sutyiban majszolunk, tuti kikiabál a szobából, hogy "Miért nem ülsz le?!", rövid és tömör válaszunk pedig ennyi: "Mert így jobban esik!"

A vörösboros marhapörkölt teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A pörkölt olyan étel, amit soha nem lehet megunni, legyen az sertés, csirke vagy marha. Az étel iránti szeretet maga a legtermészetesebb ragaszkodás.

Fotók: Simon Gábor

Recept: Gerzsenyi Flóra

Vörösboros marhapörkölt- a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgessetek többi kiadós receptünk közül:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...