Vegyes a fogadtatása a schnitzel-bónusznak az osztrákoknál

Ausztriában bevezették a köznyelven csak „schnitzel-bónuszként” emlegetett támogatást, ami a hagyományos osztrák ételek népszerűsítését hivatott szolgálni. Az új rendelet megosztó, hiszen a más típusú vendéglőket hátrányosan érinti a támogatás.

Ausztria azon éttermei, ahol hagyományos osztrák ételeket szolgálnak fel, köztük rántott húst (Wiener Schnitzelt), sertéstüdőt és főtt marhahúst, 10 000 eurós támogatásban részesülnek. Eddig 20 étterem kapta meg a rántotthús-bónuszt - írta meg a SkyNews.

Egy igazi osztrák rántott húsnak nincsen párja!

Tavaly októberben jelentette be Alsó-Ausztria tartományi kormánya a 4 millió eurós költségvetésű programot, ami körülbelül 1,6 milliárd forintnak felel meg. A program célja, hogy a hagyományos osztrák ételeket és a helyi gasztronómiát népszerűsítsék.

A Kronen Zeitung nevű osztrák lap idézte az ország idegenforgalmi és szabadidős kereskedelmi kamarájának vezető szóvivőjét, Robert Seebert:

A rendszer egydimenziós és diszkriminatív más vállalkozásokkal szemben

- mondta Robert Seeber.

Seeber javasolta, hogy bővítsék ki a listát, és terjesszék ki az olyan etnikai éttermekre is, mint az olasz, görög, indiai és török vendéglők.

Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartományi kormányzója az ORF osztrák nemzeti televíziónak adott interjújában elmondta, hogy Alsó-Ausztriában 2000 óta minden harmadik kocsma bezárt. Udo Landbauer, a régió kormányzóhelyettese úgy véli, hogy az állami politika feladata a kocsmák kulturális örökségének fenntartása és népszerűsítése:

Kiállunk a helyi gasztronómia és kocsmárosok mellett

- mondta Udo Landbauer.

A „schnitzel-bónusz” vegyes fogadtatásra talált, érthető módon, hiszen a nem tradicionális osztrák ételeket kínáló éttermeket hátrányosan érinti a támogatás.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek