A rakott krumpli korántsem unalmas!

A rakott krumpli receptje egyszerű: tojás, kolbász, tejföl, na és a krumpli. Ez azonban nincs kőbe vésve, ideje leszámolni a száraz, gulyáskrémezett gumis tojásos verzióval!

A tavalyi év sikerét meglovagolva a gulyás után a Gourmet Fesztivál szervezői idén a rakott krumpli tematikája mellett döntöttek. Elsőre talán nehéz elképzelni, hogy a tojás, burgonya, kolbász, tejfölt kombinációt hogyan is lehetne változatosan, a szakácsok egyéni stílusa és ízlése szerint variálni, ám a három Michelin-csillagos magyar étterem séfje, Miguel Rocha Vieira (Costes), Sárközi Ákos (Borkonyha) és Széll Tamás (Onyx) bebizonyította, hogy igen sokszínűvé varázsolható ez a hétköznapi étel. Sokan vitatkoznak azzal, hogy kell-e, egyáltalán szabad-e a hagyományos ízeket és ételeket újragondolni és megreformálni. A konszenzus az, hogy amennyiben megőrizzük az eredeti étel jellegzetességeit és karakterét, tehát felismerhető a kiindulópont, nyugodtan alakíthatjuk saját ízlésünk szerint a receptet.

Miguel tavaszi tekercsnek álcázta rakott krumpliját. A hozzávalókat – a paradicsomot, a burgonyát és a hagymát – külön-külön konfitálta, majd az egészet egy hajszálvékony burgonyaköntösbe csomagolva kissé megsütötte. Az egyedi Costes tányérokon került mellé még gusztusos, lágyra főzött fürjtojás és az elmaradhatatlan tejföl is. Így látja a magyar ízeket a portugál séf – természetesen a Michelin-csillag szűrőjén keresztül.

Miguel Rocha Vieira rakott krumplis "tavaszi tekercse"

Ákos az ízek egyensúlyát az édesburgonyával teremtette meg, a textúrák játékát pedig burgonya- és kolbász chipsszel. Mindehhez jött még a bazsalikomolajban pácolt fürjtojás, valamint a tejfölhab.

Sárközi Ákos édesburgonyás verziója

Tamás tányérjáról volt a legkönnyebb megmondani, hogy ez egy rakott krumpli, mert tényleg úgy is nézett ki. A magyar parasztlegény és francia szeretője frigyéből született szerelemgyerek ez, tehát egy tejszínes gratin, kolbásszal feltúrbózva. Az extra csalafintaság pedig a tokaji szilvás ecetben marinált cékla, amit Tamás nem főzött, hanem héjában sütött meg, így a földes íz helyét átvette az édes cékla zamata.

Széll Tamás és a francia-magyar házasság

Széll Tamás rakott krumpliján két okból is meglepődtem. Az egyik, hogy bebizonyította, valóban tökös fickó, hiszen a fine dining tálalásnak ellentmondva bevállalta, hogy kevésbé dekoratív, ugyanakkor eszméletlen finom ételt készítsen. A másik, hogy amikor egy-két hónapja kiderült az idei téma, akkor én is elkezdtem kísérletezni a rakott burgonyával, és hasonló végkövetkeztetésre és eredményre jutottam, mint Tamás. Azaz én is a francia vonalat hoztam be, mert az alapvető problémám a klasszikus változattal mindig is az volt, hogy száraz lett a végeredmény, és agyon kellett locsolni tejföllel, hogy jobban csússzon – a gratin variáció ezt tökéletesen orvosolja. Nem tudom, Tamás pontosan hogyan készítette, én a kolbászt zsírját kisütöttem, a nyers burgonya mellett hagymával is rétegeztem, mert imádom, ahogy a lassú eljárásnak köszönhetően édeskéssé válik a végére. Jól áll neki a kakukkfű és a szerecsendió is, és ha sűrűbb szaftra vágyunk, akkor némi keményebb fajta sajtot is reszeljünk a tejszínhez. Ez az én tökéletes rakott krumplim.

Szaftos rakott burgonya recept

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egészséges ételek, amelyek nagy mennyiségben ártalmasak lehetnek

Attól, hogy valami egészséges, még nem biztos, hogy nagy mennyiségben is az – ez nagy igazság, és érdemes rá figyelni, ha nem szeretnénk hízni, vagy emésztési problémákkal küzdeni. Az alábbi ételek például, annak ellenére, hogy nagyon jót tesznek a szervezetnek, az ellenkező hatást váltják ki nagyobb mennyiségben.