Quesadilla, a mexikói csoda

A tortillát tekerhetjük, csavarhatjuk akárhogyan, akkor is sajttal, quesadillaként a legfinomabb. Fontos kísérői: a guacamole és a salsa teszik teljessé élvezetét.

Tortillát nagyon gyakran készítek. Csirkével vagy pulykával, sok salátával, joghurtos öntettel nagyon finom, gyorsan elkészül, és a gyerekek imádják. Quesadillát viszont valami miatt csak nagyon ritkán tálalok. Nem értem, miért, hiszen a sült sajt már magában megér egy misét. Legutoljára egy brokkolis változat olyan jól sikerült, hogy úgy gondolom, mától gyakrabban eszembe fog jutni a mexikói csoda.

Csirkés-brokkolis quesadilla recept

De miért is hívják quesadillának? Ez a Mexikóban őshonos ételkülönlegesség nevét legfőbb alapanyagairól, a sajt (spanyolul: queso) és a tortilla összevonásából kapta. Receptje a mexikói spanyol gyarmatokon indult el fejlődési és változatossági útján. Kerülhet bele sült marha vagy csirke, illetve főtt sertéshús, emellett pedig különböző zöldségek, mint burgonya, gomba, hagyma, paradicsom vagy avokádó.

Paradicsomos-hagymás salsa recept

Ez utóbbi két zöldség, az avokádó és a paradicsom nagyobb szolgálatot tehetnek, ha salsa illetve guacamole készül belőlük. Ez az a két mártogatós az, amit semmi szín alatt nem hagyhatunk el a quesadilla mellől. Ha Magyarországon mexikóit rendelünk, akkor gyakori az a ballépés, hogy ezeket az értékes szószokat belekenik a két tortilla közé. A paradicsomos salsa és az avokádótól zöldellő guacamole hidegen a legfinomabb, és nedvességtartalmuk miatt fel is áztathatják a tortillát. Jobban járunk, ha a biztonság kedvéért inkább külön kérjük őket.

Guacamole Mexicana recept

Habár az eredeti, mexikói Oaxaca sajt (fehér és félkemény sajt) nálunk nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhető, azért tudunk hasonlót készíteni a családnak. Válasszunk egy lágyabb, de jól reszelhető fehér sajtot, és adjunk hozzá ugyanannyi cheddart. Nem csak gyönyörű színű lesz az ételünk, de a két tortillát jól össze is ragasztja az olvadt sajtegyüttes.

Jövő héten leveles tésztából gyártunk sütiket a gyerekekkel. Addig is ne csak elméletben találjuk ki, mivel/mitől lehetne még finomabb a quesadilla, hanem próbáljuk ki gyakorlatban is!

Gréti

Címlapról ajánljuk

13 magyaros leves, amitől paprikabajszod lesz

A magyar konyha igen sokszínű, eggy valami azonban szinte minden ételére jellemző: a paprika mértékeket nem ismerő használata. Az alábbi leveseken is mind meglátszik, hogy magyarosak, hisz' piros fűszerbajusz marad kanalazásuk után az ajkakon.

Nosalty

További cikkek

Így neveld a hortenziát, hogy tündérországban érezhesd magad

A hortenzia bokros, halványabb színekben tetszelgő, de annál kellemesebb látványt nyújtó kerti növény. Jól mutat sövény mellett is, virágszigeteit jó érzés elnézegetni a reggeli kávé kortyolgatása közben. Ahhoz, hogy mesébeillő virágokat hozzon, adunk nektek néhány ötletet!