Mindig szaftos lesz a sült pulykamelled Jahni László séf tippjeivel

A csirkemell és a sertéskaraj után a pulykamell az egyik olyan húsrész, ami annyira kevés zsírt tartalmaz, hogy egy pillanat alatt könnyű kiszárítani. Mondunk most pár trükköt ahhoz, hogy ezt tutira elkerüld legközelebb.

Azok a húsok, amelyeknél az alacsony zsírtartalom jellemző, általában nagy fejtörést tudnak okozni az embernek: a pulykamell esetében például sokak aggódhatnak, hogy a megfelelőnek hitt elkészítési idő alatt a hús nem lesz kellően átsülve vagy éppen ellenkezőleg, teljesen ki lesz száradva. Ilyenkor nagy segítség, ha egy kis zsiradékot adunk hozzá, de mégis a helyes technológián, hőfokon és elkészítési időn múlik a legtöbb. Ebben segített Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje.

Mindig szaftos lesz a sült pulykamelled Jahni László séf tippjeivel

Nézzük meg szeletben

Jahni László elsősorban azt javasolja, hogy próbáljuk szeletben sütni a pulykamellet, mintha egy sztéket készítenénk – minél vastagabb szeletekre vágjuk (mondjuk 160-200 grammos darabokra), annál könnyebben tudjuk kontrollálni a hőmérsékletet és a készültségi fokozatot is.

Vágjuk körülbelül 2-3 centis, tehát jó ujjnyi vastag szeletekre. Jó forró serpenyőben, kevés zsiradékon jól körbepirítjuk, aztán húzzuk le a serpenyőt - érdemes öntöttvassal dolgozni -, majd tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe egy kevés vajjal a tetején, kis vágott fűszerrel. Nehéz megmondani, hogy pontosan hány percet legyen bent, az a legjobb, ha maghőmérővel ellenőrizzük. Ha beleszúrjuk, érjen el körülbelül 65-70 °C-ot, majd vegyük ki a sütőből

– mondja Jahni.

Ilyenkor még tovább készül a pulykamell, kihúzódik, akár még 80 °C-ra mehet. Ilyenkor a hús már elkészül, nem marad nyers, viszont szaftos marad a közepe - így több nedvességet tud megtartani, mintha végig a serpenyőben vagy sütőben készítenénk a szeleteket, direkt hővel. Fontos viszont, hogy ezeket a pihentetési, „kihúzódási” időket tartsuk be, mint egy marhasztéknél vagy egészben sült húsnál, ezzel őrizzük meg azt a nedvességtartalmat, amitől tökéletes lesz pulykamell is. Fontos, hogy legyen meg egy jól pirult külső rétege (ezért kell magas hőmérsékleten, forró serpenyőben kezdeni), és ezután koncentráljunk arra, hogy a sütőben elérje a végleges elkészültségi fokozatát.

Kevés serpenyős pirítással és sütőben való puhítással ilyen szép, szaftos és finom pulykamellünk lehet.

Sütőben, egészben?

Egészben is készíthetjük, de ilyenkor hagyjuk el a serpenyős módszert, hiszem egy jóval vastagabb, nagyobb hússal kell dolgoznunk, aminél a kihúzatás és a pihentetés működni fog, de másképp jutunk el addig a pontig.

180-200°C-ra előmelegített sütőben is süthetjük, ehhez mehet a tetejére vaj, olaj, vagy bármilyen zsiradék. Ízlés szerint fűszerezzük, tehetünk alá hagymát, fokhagymát, mellé zöldségeket. Szintén maghőmérővel ellenőrizzük a belső hőmérsékletét, 65-70 °C-ig érjen el. Ezután vegyük ki a sütőből, és pihentessük alacsonyabb hőfokon, nagyjából 70 °C-on, amíg a maghőmérséklete 75 °C körüli fokot ér el.

Válasszunk hozzá valamilyen frissítő, tavaszi köretet: ilyenkor még a medvehagyma javában dübörög, de mehet mellé zöld spárga, zsenge karalábé, ami még kifejezetten édeskés és roppanós, és persze az újkrumplit se hagyjuk ki a buliból. Jahni szerint egy jól elkészített árpakása is lehet a köret alapja, amihez keverhetjük is ezeket a tavaszi zöldeket.

Tipp

Ezt már Harold McGee, a fantasztikus On Food and Cooking című tudományos alapokra épülő gasztronómiai könyv szerzője (nem szakácskönyv, inkább egy jól érthető lexikonnak mondhatnánk – mindenkinek ajánlom!) javaslata ahhoz, hogy az egészben sült pulyka melle szaftos maradjon: mint minden húst, úgy a pulykát is érdemes a hűtőből kivéve szobahőmérsékleten pihentetni sütés előtt. A fűszerezést követően az egész pulyka mellrészére tegyünk egy-egy jéggel teli zacskót, és azt tartsuk ott legalább húsz percre. Hogy ez miért jó? A pulykamell így hidegebb lesz, mint a madár többi része, így sütéskor kevesebb esély van arra, hogy kiszáradjon, amíg a comb és a pulyka többi része elkészül.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tippeket is próbáld ki:

Címlapról ajánljuk

További cikkek