#HÁZIKOSZT: Pulykamell sonka házilag

Felejtsd el a bolti vackokat, mutatjuk hogy csinálj otthon 100% húsból, tartósítószer nélkül isteni pulykasonkát!

A cukormentes kihívásnál írtam arról, mennyire lehetetlen küldetés volt olyan sonkát találni, amibe ne lett volna hozzáadott édesítőszer. Amit találtam, az sertéshúsból készült, hagyományos érlelésű volt, de se pulyka, se csirkemellből nem találtam megfelelőt. Ekkor jutott eszembe, hogy már évek óta tervezzük Nemes Nóra kolléganővel, hogy megcsináljuk a házi pulykasonkát. Mivel lassan itt a sulikezdés, ezért újra előkerül a felvágott-téma, meg hogy mi kerüljün a szendvicsbe. Hát szerintem ez:

Először én sóoldatba áztattama húst, mivel egyben terveztem elkészíteni az egészet - nem lett volna elég ha csak simán kívülről bekenegetem, mert nem lett volna elég ízes, elég sós mindenhol. A sóoldattól nem kell félni: 1 liter vízhez 80g só, így lesz meg a 8%-os arány. Ebben fürdőztettem hat órát, majd kivettem, letörölgettem és bekentem a fűszerkeverékkel.

Hogy jó tömör legyen az állaga, szaloncokorként feltekergettem. Frissentartó fóliába jól be kell tekerni úgy, hogy a két végén maradjon egy-egy megfogható darab, és ennél fogva szépen el kell kezdeni görgetni magunk előtt az asztalon. Ettől csinos henger formát kap, egyenletesen vastag lesz és tömör.

RECEPT ITT!

Pulykamell sonka - Kattints!

Utána már csak a főzés van hátra és hogy jó vékonyra lehessen szeletelni, ahhoz be kell tenni előtte hűtőbe. Nem olyan, mint a bolt, mert érezni rajta, hogy 100% húsból van, de nagyon finom! Ahol nagy mennyiségben fogy, muszáj kipróbálni!

És ezt a #HÁZIKOSZT-epizódot már láttad?

#HÁZIKOSZT: A szilvás pite, amiért fél Amerika rajong - joggal!

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...