A profi anyukák 7 trükkje, ha idén te vállaltad a karácsonyi vacsorát

Amikor kezd ledönteni minket a rengeteg év végi teendő a lábunkról, és még egy szuper karácsonyi partit is adnunk kell, akkor jó megfogadni a profi mamik tanácsait!

Már írtunk róla korábban egy gyorstalpalót, hogyan kerüld el, hogy a karácsony csupa stresszből és idegbajból álljon, sőt, ha megtervezed a sütisütési sorrendet egész decemberre, szintén rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak. Már csak egy szuper karácsonyi parti van hátra, amit egy gyenge pillanatodban lelkesen leütöttél, mint egy aukción a legszebb festményt. Ismerős?

Én pontosan valami ilyesmibe keveredtem idén, amikor bevállaltam, hogy elég nagy vagyok már, idén én adok finom falatokkal és remek hangulattal kecsegtető ünnepi partit az otthonomban. Miután háromszor kétségbeestem, felhívtam anyukámat, aki nyilván kapásból 5 olyan jó tanácsot mondott, amire én nem is gondoltam. Nem véletlen, hogy ő az ünnepi asztalok királynője és a társaság soha el nem fáradó gasztronómiai hőse, de a család más anyukái is válogatottan szuper ötletekkel láttak el.

Nézzük sorba, mi az, ami megkönnyíti a dolgod, ha te leszel a házigazda:

1. Készíts bevásárlólistát

Az egy dolog, hogy mindent alaposan tervezz meg, és írj róla bevásárlólistát, de arra is próbálj meg figyelni, hogy előre felmérd vendégeid igényeit – érdemes lesz ezek alapján összeállítani a karácsonyi menüsort. Hány vega van a csapatban, ki az, aki csak csirkét eszik, stb. Jobb tisztában lenni az információkkal, de vigyázz, mindenkinek nem tudsz megfelelni! A listák készítése egyébként az aznapi takarítási teendőket is érinti, csillogjon-villogjon minden, és lehetőleg előre dolgozz, hogy ne vegye el az adott napon minden időd.

via GIPHY

2. Keresd az akciókat

Természetesen nem azt mondjuk, hogy mindenből azt vedd meg, aminek másnap lejár a szavatossága, de ha időben nekilátsz a szervezésnek, akkor lesz időd, hogy kicsit felmérd a boltok vagy nagyobb áruházak kínálatát – a húzósabb kiadásokat így sikerülhet a legjutányosabb áron beszerezned. Ráadásul lakásdekor vagy más kedvesség, esetleg ajándékok szintjén is csodás dolgokat zsebelhetsz be, ha nyitva tartod a szemed.

via GIPHY

3. Mosogass előre

A karácsonyi menüsorhoz bizony egyáltalán nem mindegy, melyik étkészletedet veszed elő. Az egy évig porosodott elegáns darabok viszont sanszos, hogy nem pormentes állapotban várakoznak a szekrényben, a mosogatás, törölgetés pedig nem egy két perces munkafolyamat részei. Rengeteg időt nyerhetünk, ha előtte egy-két nappal elmosogatunk mindent, így ezzel már nem kell vesződnünk a hajrában. Csodás szalvétakölteményeket se a vendégek érkezése előtt 10 perccel kezdjünk el hajtogatni, ha csak nem vagyunk profik.

via GIPHY

4. Barátod, a (mély)hűtő

7 fogásos menüvel készülsz, levessel, többféle főétellel és két süteménnyel is? Gondolod, hogy az anyukák mindent, de tényleg mindent aznap, frissen, melegében tesznek az ünnepi asztalra? (Egyébként lehet, anyukámon még sosem találtam fogást.) Viszont, ha nem vagyunk ennyire gyakorlottak, akkor tényleg érdemes végigfutni rajta, mi az, amit előre elkészíthetsz és a hűtőben majd szépen megvárja, amíg a tányérokon tündökölhet. Mélyhűtő az egyes húsoknak, és még inkább a köreteknek, de pár nappal az esemény előtt a szószoknak és mártogatósoknak is jobb, ha pihennek egy kicsit, nem beszélve a salátákról. Anyukám kukoricasalátája pontosan 3 naposan a legfinomabb. Ez tény.

via GIPHY

5. Készíts snack-asztalt

Éppen két kézzel és fejjel kvázi a sütőben vagy, kint pedig már susmorognak a vendégek, hogy mikor érkezik az első fogás, te meg még le sem szűrted a halászlevet? Segíts magadon vendégváró partifalatokkal! Előre elkészítheted őket, ahogy korábban javasoltuk, vagy kora reggel is összedobhatod őket, és kedves címkékkel, mini táblákkal feltüntetheted azt is, hogy mi micsoda. Jópofa, ráadásul, ha tudod, kinek mi a kedvence, egyenesen nekik is dedikálhatod.

Receptajánló:

via GIPHY

6. A nagy fogás

A tálalásnál az is segít, ha mindent egy-egy szebb állapotban lévő nagy edényben viszel ki a vendégeknek. Mehetnek bele a pofás kis karácsonyi szedőkanalak, és a saját energiáidat is tartalékolod vele, ha mindenki ügyesen, magának mer az egyes fogásokból. Éppen elegendő lesz rá az idő, hogy érkezzen az este sztárja, (igen ezt még nem mondtam, nevezz ki egyet) amivel aztán végképp megnyered magadnak a vendégeidet, vagyis az elismerően bólogató bizalmukat mindenképp, ahogy egy szépen sült kacsa, vagy wellington omlik szét a szájukban. A lényeg, fókuszálj a nagy dobásra, akár süsd is le egyszer próbaképp. Az ilyen komplex, ugyanakkor nem is túl nehéz ételeket mindig értékelik. Legyen az narancsos, vörösáfonyaszószos, minden, ami megy a karihoz.

via GIPHY

7. Társasjáték

Húzd az időt! Ez az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, amíg te a finom fogásokkal bíbelődsz odakint vagy a pult körül. Kiváló karácsonyi és nem karácsonyi társasjátékokkal garantáltan lefoglalhatod a vendégeket, és pikk-pakk eltelik az idő, amíg a gyomruk jelzi majd, hogy ne tovább, azonnal enni kérnek.

via GIPHY

Ugye így már neked is menni fog? Tuti te leszel az este sztárja, guríts le nyugodtan egy pohár tojáslikőrt!

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!