A pogácsa ezer arca

Az egyik legváltozatosabban elkészíthető sós aprósütemény, mindannyiunk kedvence. Ahány ház, annyi recept – a legjobbat nem fogjuk megtalálni, de a történetéről mesélhetünk!

A népmesék hamuban sült pogácsájának köszönhetően talán az egyik első ételtípus, amit megismerünk. Aztán végig is kíséri az életünket, az összes ballagáson, házibulin, diplomaosztón, esküvőn, keresztelőn és munkahelyi összejövetelen megtalálható – hiszen a magyar konyha egyik elmaradhatatlan vendégváró fogása, borkorcsolyája. Pedig valójában nem is magyar! A legtöbb európai országban készítik, sőt a megnevezések kísértetiesen hasonlítanak a mi pogácsánkra, csak a formában lehetnek eltérések. A törökök pogacanak, a németek pogatschennek, az olaszok focacciának, a franciák fougasse-nak hívják. Igaz, hogy a Kárpát-medencén és a Balkánon kívül mindenhol lapos, kezdetleges, kevés hozzávalót tartalmazó lepénykenyérről van szó. Hiszen a pogácsa az is volt valamikor – innen ered a népmesei elnevezés is. Az elnevezés pont ezért az összes nyelvben a focus (tűz) latin szóból ered. Az erjesztetlen lepénykenyeret ugyan nem hamun, nem is tűzön, hanem parázson sütötték, kerek formájának – a mindenség jelképének – pedig mágikus jelentést tulajdonítottak.

{ GALÉRIA = title:T%C3%BAr%C3%B3s-vajas%20pog%C3%A1csa%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Külföldi vendégeknek szinte lehetetlen lefordítani, miről is van szó, a leggyakrabban az angol scones rokonaként definiálják, holott az inkább zsemlefajta. Az ok az lehet, hogy míg más népeknél megmaradt a lapos, roppanós, erjesztetlen forma, addig nálunk az élesztő mellett mindenféle földi jó is belekerült a tésztába, így ma már több mint egy tucat pogácsatípust tudunk megkülönböztetni. Sőt! Ha a tagországok nem emelnek kifogást, akkor pár hónapon belül az egyik vezető kedvenc, a tepertős pogácsa uniós védettséget is kaphat! Ma már nemcsak az ízesítésben, hanem a tészta típusában is rengeteg változat létezik: van omlós, élesztős, hajtogatós vagy sima gyúrt is. Van azonban néhány tippünk, hogy bármelyiket válasszuk is, sikerüljön a pogácsánk!

  • A liszt minősége a pogácsa minőségéről is dönt! Minél finomabb szemcséjű lisztet használunk, annál lágyabb lesz a pogácsánk!
  • Ha túl lapos a pogácsa, legközelebb tegyünk bele 1-2 kanál kefirt – a benne lévő enyhe élesztőgombák nem maradnak tétlenül!
  • Ha a friss pogácsát kivettük a tepsiből, tegyük rácsra, nehogy „szalonnás" legyen a belseje a benne rekedt melegtől.

A szuper pogácsa- és sütihűtő rácsot a NoSalty Webshopból rendelheted meg >>

  • Leveles pogácsa esetében csak a pogácsa tetejét kenjük meg tojássárgával, ha az oldalára is kerül, nem engedi olyan szépen „kinyílni".
  • Ha az előírt vaj egy részét zsírral pótoljuk, a tészta tovább puha marad.
  • Zsírból kevesebbet kell használni, mint vajból!
  • Hajtogatós pogácsa esetében, akármi van a levelek között: töpörtyű, vaj, zsír vagy háj, tartsuk be a hajtogatási irányt, különben nem jön fel a pogácsánk!

Címlapról ajánljuk