Pitypangot a salátába - együnk virágot!

Elöljáróban annyit, hogy nem minden virág ehető! Járjuk körbe a témát, mielőtt „legelésre” adnánk a fejünket. Bemutatunk pár virágot, ami nem csak a természetben mutat jól!

A levendulán, bodzán, akácon és rózsán túl is van élet. Na nem mintha olyan sokat fogyasztanánk bármelyiket is, de néha-néha, ha valami különlegesre vágynánk, vagy csak feldobnánk egy szép „dekorációval” a salátánkat, tehetünk bele csupaszín növénykéket.

Felhasználásuk rendkívül sokoldalú: a salátákon készíthetünk belőlük szörpöket, lekvárokat/dzsemeket, zseléket, eceteket, süteményeket, krémeket és fagylaltot is.

Érdemes csak olyan forrásból beszerezni a virágokat, amelyeknek ismerjük az eredetét. Forgalmas helyről ne szedjünk virágot! Illetve szedni szedhetünk, de lehetőség szerint ezeket ne együk meg, hiszen jó eséllyel belepte őket a szmog. Ha virágosnál vásárolnánk, ez sem a legjobb út, mert tele vannak kemikáliákkal, növényvédő szerekkel. Vannak azonban külön erre a célra szakosodott virágosok, akiknél „bio”, ehető virágokat szerezhetünk be, de a vidéki kertek, erdők, mezők is tökéletesen megteszik.

Amit figyelembe kell vennünk

  • Ha a saját kezű virágszüretelésre hajlunk, szedjük a kinyílt virágokat. A bimbós, illetve kissé elvirágzott fejek nem megfelelőek étkezési célra.

  • Mindenképp frissen - szedés után nem sokkal - használjuk fel őket, de addig is tegyük őket hideg vízbe vagy a hűtőbe.

  • Lehetőség szerint hűvösebb napszakban szedjük le őket.

  • Kis mennyiségben fogyasszuk, mert emésztési problémákat okozhatnak .

  • Allergiásoknak nem ajánlott a virágok fogyasztása!

Ibolya

Egyrészt most van a szezonja, másrészt nagyon finom, csodálatos illata van, és bármennyire is szerény kis virág, de nagyon mutatós. Főleg édesség díszítésére használják, illetve teák, cukrok ízesítésére. De emellett levelét is fogyaszthatjuk: nyersen salátákba dobálva, főve pedig levesnek.

Árvácska

Íze enyhén csípős, a mentára emlékeztet leginkább. A napokban tettem vele egy próbát, és készítettem belőle egy tavaszi salátát retekkel és fürjtojással. Hamarosan be is mutatjuk nektek recepttel együtt!

Pitypang

Más néven gyermekláncfű, kákics, tejesfű vagy barátfű. A népi gyógyászat régóta használja étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Leveléből saláta és főzelék is készülhet. Virágzás idején a legnagyobb a leveleinek keserűanyag-tartalma, a kesernyés íz azonban mérsékelhető, ha felhasználás előtt a leveleket egy-két órát vízbe áztatjuk. És egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levele, annál lágyabb az íze.

Körömvirág

A körömvirág virágzatát használhatjuk ételeink, (pl. rizsek, levesek) színezésére - egyébként enyhén csípős ízt is ad a fogásoknak. Leveleit és virágszirmait pedig salátákhoz adhatjuk.

Kankalin

Másik néven primula, mely kissé édeskés ízű. Virágai ételek díszítésére is alkalmasak, emellett köptetőként, nyugtatóként is alkalmazható.

Büdöske

Talán ez a legmegdöbbentőbb mind közül. A büdöskét gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére is használhatjuk, sőt, helyettesíthetjük vele a sáfrányt! Szirmait keverhetjük rizshez vagy liszthez, de akár levesekbe is tehetjük.

A lista igen hosszú, szinte a végtelenségig folytathatnánk: az almafa virága, orgona, hagyma virága, angyalgyökér, kínai ehető krizantém, krizantém, sarkantyúvirág, begónia, borágó, szegfű, sásliliom, a tök és a cukkini virága illetve a tulipán - ezek mindig az ehető virágok közé tartoznak.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...