PCOS, a komplex anyagcserezavar

A PCOS minden tizedik nőt érintő, jellemzően lassan kialakuló, gyakran nem diagnosztizált anyagcserezavar. Lássuk, mit tehetünk, ha friss a diagnózisunk!

A PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma egy komplex anyagcsere-zavar, amelynek hátterében az inzulinrezisztencia áll. Vezető meddőségi ok, minden tizedik nőt érinti, mégis jó, ha minden ezredik tud róla. Változatosak a tünetei, ezért nehéz felismerni, jellemzően aluldiagnosztizált állapot, vagyis kevés érintett nő jut el a pontos diagnózisig. Ha már biztosan tudjuk, hogy érintettek vagyunk a PCOS-ben, az alábbi lépésekkel megkímélhetjük magunkat az akár évekig is elhúzódó felesleges köröktől.

1. Keressünk hozzáértő endokrinológust!

A PCOS-es nők többsége éveken át szaladgál orvostól orvosig a tüneteivel, mire eljut egy olyan endokrinológushoz, aki ért is ehhez az állapothoz. Sokan tévesen azt hiszik, ez a petefészek betegsége, erről azonban szó sincs, a PCOS nem nőgyógyászati probléma, még akkor sem, ha sokan végül a meddőség vagy menstruációs zavarok miatt kerülnek orvoshoz. Ez egy olyan állapot, amelynek kivizsgálása és kezelése belgyógyász, endokrinológus hatáskörébe tartozik.

Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes a PCOS Szívügy Alapítványt felkeresni, ahol az önkéntesek orvoslistával segítenek nekünk választani.

2. Kövessük a speciális étrendet!

A PCOS hátterében álló inzulinrezisztencia, ha nem kezelik, diabéteszhez, szív- és érrendszeri-, valamint daganatos megbetegedésekhez vezethet. A kezelés négy pillérre épül, ebből az első a fenti pontban említett szakorvosi kezelés, a többi három pedig az életmódváltáson alapul, annak is talán a legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelen alapuló inzulinrezisztens étrend. Érdemes felkeresni egy dietetikust, aki segít a személyre szabott étrend beállításában.

Ennek, a szakemberek által meghatározott, személyre szabott, jellemzően 160-180 g szénhidráttartalmú étrend egészségünkre kedvező hatású megvalósításának is vannak alapszabályai. Ezekről az alapokról, a vércukorszint, az inzulinérzékenység napi ingadozásairól dietetikus szakértőnk által korábban írt cikkből tájékozódhatsz.

Olvastad már?

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

3. Sportoljunk!

A rendszeres testmozgás javítja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal enyhülnek a tünetek. Nincs két egyforma PCOS-es, de a mozgás garantáltan jó hatással lesz a most még megkavart szénhidrát-anyagcserénkre: ha a nehezen fogyók táborát erősítjük, akkor a rendszeres mozgás és diéta hatására csökkenni fog a zsírszövetünk mennyisége, a vékonyaknak pedig az izomtömeg növelése lesz a fő fegyvere. Az anyagcsere felgyorsítására és az inzulinérzékenység növelésére a megfelelő intenzitású kardióedzés és erősítő edzés (súlyzós, saját testsúlyos, kiseszközös stb.) személyre szabott kombinációja kiválóan alkalmas.

Olvastad már?

A tuti zsírégetés titkai

Az inzulinrezisztencia az egész életet végigkíséri, ezért nem kampánysportolásról van szó. A lényeg a rendszeresség, és az hogy örömöt okozzon, csak így tud a mozgás életformává válni. Már egy edzés hatására is megemelkedik az alapanyagcsere-szint és javul a sejtek inzulinérzékenysége – azonban csak átmenetileg. Heti 3-4 edzéssel tartóssá lehet tenni ezt a gyógyító hatást.

Olvastad már?

Lehet fogyni mozgás nélkül?

4. Ne engedjük a stresszt eluralkodni!

A stressz, a feszültség, a munkahelyi és magánéleti gondok, az alváshiány, túlterheltség kimutathatóan rontja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal hiába tartjuk a diétát és sportolunk, a tünetek romlani fognak.

Egyszer egy interjúban megkérdezték tőlem, hogy mi a legfontosabb tanács, amit egy PCOS-es nőnek adnék. Ezt válaszoltam: „Úgy nézzen magára mindig, ahogy csodára nézni illik. Vagyis kezdje el értékelni saját magát, szeresse és gondozza a testét, lelkét és szellemét legalább akkora szeretettel és figyelemmel, ahogyan a gyermekével tenné." Hiszem, hogy ez mindennek az alapja. Ha úgy szeretjük magunkat, mint a gyermekünket, akkor a legjobb ételeket adjuk magunknak, akkor és úgy, ahogy a legegészségesebb, rendszeresen sportolunk, mert a mozgás örömforrás. És persze elvisszük magunkat orvoshoz azonnal, amikor valami rendellenest észlelünk, ahogy szakemberhez fordulunk akkor is, ha a lelki nehézségek eluralkodnak rajtunk.

PCOS-es és inzulinrezisztens nők életmódváltását segítő edzőként és életmód-tanácsadóként is az a tapasztalatom, hogy a megfelelő étrenddel, rendszeres edzéssel, a lelki okok feltárásával, stresszoldással, és valóban hozzáértő szakorvosi háttérrel kiegészülve a tünetek akár teljesen meg is szűnhetnek. Érdemes tehát figyelni magunkra, és betartani a PCOS kezelésének fenti négyes szabályát!

A szerző a PCOS Szívügy Alapítvány kiemelt önkéntese, szóvivője. A fentiekben ismertetett ún. négyes kezelés az alapítvány orvosai, dietetikusai által kidolgozott rendszeren alapul.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!