Pávaszem, avagy a soknevű, szuperházias retró süti

Van egy-két igazán házias süti, most az egyik legszemrevalóbbat hoztuk el mutiba, több néven is felbukkan országszerte, ti hogyan ismeritek?

Valószínűleg pávaszemként láttátok, vagy kóstoltátok a legtöbben ezt a sütit, azonban más fedőneveken is felbukkan, különböző szín és ízkombinációban. A tészta két oldalról való felcsavarásával két szemet formáz, így nem meglepő, hogy macskaszemként is emlegetik. A legkreatívabb név, amit találtam róla: a rádiós süti. Ezt csak azok érthetik, akiknek a lakásában vagy a nagyszülőknél volt régi, retro, a két szélén nagy csavaros gombbal ellátott rádiója. Imádtam tekergetni, az egyikkel bekapcsoltuk és a hangot szabályoztuk, a másikkal pedig az állomások között csúszkáltunk. Édességek elnevezésénél gyakori az állatnevek használata, de ha belegondolunk a pávának és a macskának sokkal inkább mandula formájú szeme van, nem ilyen kerek, mint a sütinek, így én inkább bagolyszemnek hívnám, ha szigorúan maradunk az állatoknál.

Pávaszem - receptért kattints a képre!

Világos vagy sötét

Nem sakksüti, de mégis van belőle sima és csokis tésztájú. Előbbibe meggy és dióhab, utóbbi tésztájába kakaópor, krémjébe vaníliapuding megy. Nem egyforma a tésztájuk, az egyik kelt, a másik piskóta szerű kevert, mégis a formájuk miatt ugyanúgy hívják őket. A kakaóporos, sötét tészta lehet az utánzat, vagyis a másodhegedűs.

Kelt tészta

A legfinomabb kalácstésztát képzeljétek el, na, ilyen a pávaszem tésztája. A puhaságát a vaj és a tejföl párosának köszönheti, még másnap is olyan, mintha felhőbe harapnátok. Még sosem próbáltam, de nagyon működik: egy kanál tejfölt keverjetek egy tojássárgájához, ezzel kenjétek meg a tésztát. Fényes, de nem törékeny bevonatot képez, ami ugyancsak megvédi a tésztát a gyors kiszáradástól.

Töltelék

Meggyel az igazi, ez szezonban lehet friss, különben pedig befőtt és fagyasztott is megfelel, csak magozott, jól átnézett legyen. A középső tojáshabhoz, pedig jól válogassuk ki a legszebb dióbél darabolókat, ne maradjon közöttük abból a belső, fás részből, és a héjból sem, nem biztonságos ráharapni, még a végén a fogdokinál kötünk ki. Tojásból frisset, nagyot, legyen jó sok hab belőle. Ehhez a keverőüstben rögtön hozzáadhatjuk a cukrot, kicsit tovább tart a kihabosítás így, de nagyszerű, krémes lesz. Addig hagyjuk dolgozni a habverőt, ameddig a tökéletes habcsók állagot elérjük, ez nem a kemény tojáshab, amivel ha a fejed felett megfordítod a tálat, akkor nem pottyan rád, hanem a szép, selymes, és magasfényű, a habverőt kihúzva, azzal mozduló krém.

Pávaszem süti - receptért kattints a képre!

Tanácsok

A tészta puha és finom, de ne ijedjünk meg tőle, ettől még tökéletesen nyújtható. Hogy egyénkét a rudakat két oldalról fel tudjuk hengergetni, érdemes külön sütőpapíron lapítani. Aztán, ha befedtük a jól lecsöpögtetett, egymáshoz szorosan helyezett meggyszemeket, akkor mehetnek egymás mellé, jó helyráhagyással a sütőtálcára. Sütés közben ugyanis az itt belenyomott diós hab is szétnyomja, és az élesztő miatt is megducisodik majd. Írás közben még egy szuper név eszembe jutott, aki fogott már színházi látcsövet a kezében, és felemel egy szeletet a pávaszemből, simán belekukkant poénból, mert ez is olyan, mint egy kukker!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek