Hihetetlen, de akár ez is készülhet paradicsomból

Ha sikerül kikutatni ezt a módszert, akkor olcsóbb és környezettudatosabb műtrágya készülhet.

A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát, és sok energiát igényel – írta meg a Magyarmezőgazdaság.

A most kapható műtrágyákhoz olyan alapanyagok szükségesek, melyeknek forrásai végesek, és nem helyettesíthetők igazán, fogalmazott Josephine Cafmeyer, a belga Anorel műtrágyagyártó és -forgalmazó cég vezetője, aki egyúttal a kutatás kezdeményezője.

A paradicsom segíthet

Az Anorel vállalat az élénkülő kereslet miatt próbál most egy innovatív tervet kidolgozni, mely orvosolhatja ezt a problémát. A projektnek a Tombustion nevet adták.

Pályázatukat a Genti Egyetemmel együttműködve tavaly nyújtották be a helyi innovációs és vállalkozási ügynökségnek, az májusban jóváhagyta, így még abban a hónapban elkezdte a vállalat a fejlesztési munkákat.

Mindenekelőtt a paradicsomból a lehető legkisebb energiafelhasználással visszanyerhető kalcium-foszfát mennyiségére fognak fókuszálni.

Jelenleg Belgiumban és Hollandiában 2400 hektáron termesztenek paradicsomot szinte kizárólag hidropóniás rendszerben, és az erre használt közegekből a nehézfémek vagy más szennyezőanyagok növénybe való felszívódása kizárható. Ezért is olyan érdekes a paradicsom a kutatás szempontjából, hiszen a nagy mennyiségű biomasszából vélhetően értékes tápanyagokat lehet visszanyerni.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.