Pár gerezd fokhagymával nem tévedhetsz!

Sárdi Dani gasztrobloggerünk tippjeivel nem tévedhetünk! Ha megfogadjátok a tanácsait, nem keseredik meg a fokhagyma, és azt is megtudhatjátok, hogyan adhatunk az ételnek finom fokhagymaaromát.

{ CKÉP = 61622, 4 }
A fokhagyma vásárlása talán az egyik legnehezebb feladat és sikeressége szezonfüggő. Legjobb dolgunk nyár közepétől az első fagyokig van, amikor is olcsón nagy, jóízű magyar fokhagymát kapni. Ezek könnyen hámozhatóak, de nem télállóak, keveset vegyünk belőlük és használjuk el őket gyorsan. Befőzni, savanyítani szintúgy ebből a fajtából célszerű.

A magyar az igazi!

Egész évben lehet kapni az apró, de nagyon jó aromájú, nehezen hámozható magyar fokhagymát és a könnyen hámozható, de sokat utaztatott, kínai fokhagymát. Előbbit nagyon, utóbbit egyáltalán nem ajánlom.

Tavasszal aztán, május eleje-közepe táján jelenik meg az új fokhagyma. Ennek szára ugyanúgy használható, mint az újhagymáé, tejfölbe, dresszingekbe, mártásba, salátákba aprítva nagyon finom.A fokhagymát hűvös helyen tároljuk – de ne hűtőszekrényben –, kamrában tartva őrzi meg leginkább az aromáját.

Itt a tavasz és az új fokhagyma

A fokhagyma háromszor – tippek!

  • A főzés elején olajon meg lehet futtatni, ekkor kell nagyon vigyázni, hogy nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Javaslom, hogy vágjuk nagyobb darabokra a fokhagymát vagy csak pár pillanatig tegyük a forró olajba és már halmozhatjuk is rá a következő alkatrészt.
  • Az étel főzése közben akkor rakjunk fokhagymát az ételbe, ha az nagyon fontos alapkaraktere az adott fogásnak, mint például a brassói aprópecsenye esetén.
  • A főzés legvégén nagyon apróra vágott fokhagymával adhatunk az ételnek erőteljes, friss fokhagymaaromát. Ilyenkor elég kevesebbet használni, néhány gerezd egy nagyobb adag spagettit is megízesít.

Spaghetti aiglo, olio e peperoncino recept

Hozzávalók: olívaolaj, fokhagyma, peperoncino (vagy sima fűszerpaprika), só.

Elkészítés

  1. Tegyünk fel forrni egy fazék vizet a tésztának.
  2. Melegítsünk egy serpenyőben bőven olívaolajat. Mikor már meleg, tegyük bele a nem túl apróra vágott fokhagymát (ha túl apró, félő, hogy megég) és a felaprított peperoncinót (magyar piros fűszerpaprika is teljesen jó), sózzuk és nagyon óvatosan főzzük pont addig, ameddig az ízek már kellő mértékben átérnek az olajba, de a hozzávalók még nem égnek meg ( ez kb. egy perc).
  3. Figyeljünk arra is, hogy elzárás után a a serpenyő alja még meleg (különösen ha vastag, jó minőségűt használunk), ezt is számítsuk bele az elzárási időbe.
  4. Az időközben felforrt vizet sózzuk, tegyük bele a spagettit, majd főzzük addig, ameddig pont jó (al dente) nem lesz. Ez azt jelenti, hogy ha kettéválasztunk egy szál spagettit, akkor a közepén egy hajszálvékony helyen még éppen nem főtt át a tészta.
  5. Szűrjük le, és keverjük bele az olajos, fokhagymás szószba. Ha kell, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal is ízesíthetjük még.
  6. Sajt nem igazán való rá, de persze ez ízlés kérdése.

Még több fokhagymás tészta recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek