Pár gerezd fokhagymával nem tévedhetsz!

Sárdi Dani gasztrobloggerünk tippjeivel nem tévedhetünk! Ha megfogadjátok a tanácsait, nem keseredik meg a fokhagyma, és azt is megtudhatjátok, hogyan adhatunk az ételnek finom fokhagymaaromát.

{ CKÉP = 61622, 4 }
A fokhagyma vásárlása talán az egyik legnehezebb feladat és sikeressége szezonfüggő. Legjobb dolgunk nyár közepétől az első fagyokig van, amikor is olcsón nagy, jóízű magyar fokhagymát kapni. Ezek könnyen hámozhatóak, de nem télállóak, keveset vegyünk belőlük és használjuk el őket gyorsan. Befőzni, savanyítani szintúgy ebből a fajtából célszerű.

A magyar az igazi!

Egész évben lehet kapni az apró, de nagyon jó aromájú, nehezen hámozható magyar fokhagymát és a könnyen hámozható, de sokat utaztatott, kínai fokhagymát. Előbbit nagyon, utóbbit egyáltalán nem ajánlom.

Tavasszal aztán, május eleje-közepe táján jelenik meg az új fokhagyma. Ennek szára ugyanúgy használható, mint az újhagymáé, tejfölbe, dresszingekbe, mártásba, salátákba aprítva nagyon finom.A fokhagymát hűvös helyen tároljuk – de ne hűtőszekrényben –, kamrában tartva őrzi meg leginkább az aromáját.

Itt a tavasz és az új fokhagyma

A fokhagyma háromszor – tippek!

  • A főzés elején olajon meg lehet futtatni, ekkor kell nagyon vigyázni, hogy nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Javaslom, hogy vágjuk nagyobb darabokra a fokhagymát vagy csak pár pillanatig tegyük a forró olajba és már halmozhatjuk is rá a következő alkatrészt.
  • Az étel főzése közben akkor rakjunk fokhagymát az ételbe, ha az nagyon fontos alapkaraktere az adott fogásnak, mint például a brassói aprópecsenye esetén.
  • A főzés legvégén nagyon apróra vágott fokhagymával adhatunk az ételnek erőteljes, friss fokhagymaaromát. Ilyenkor elég kevesebbet használni, néhány gerezd egy nagyobb adag spagettit is megízesít.

Spaghetti aiglo, olio e peperoncino recept

Hozzávalók: olívaolaj, fokhagyma, peperoncino (vagy sima fűszerpaprika), só.

Elkészítés

  1. Tegyünk fel forrni egy fazék vizet a tésztának.
  2. Melegítsünk egy serpenyőben bőven olívaolajat. Mikor már meleg, tegyük bele a nem túl apróra vágott fokhagymát (ha túl apró, félő, hogy megég) és a felaprított peperoncinót (magyar piros fűszerpaprika is teljesen jó), sózzuk és nagyon óvatosan főzzük pont addig, ameddig az ízek már kellő mértékben átérnek az olajba, de a hozzávalók még nem égnek meg ( ez kb. egy perc).
  3. Figyeljünk arra is, hogy elzárás után a a serpenyő alja még meleg (különösen ha vastag, jó minőségűt használunk), ezt is számítsuk bele az elzárási időbe.
  4. Az időközben felforrt vizet sózzuk, tegyük bele a spagettit, majd főzzük addig, ameddig pont jó (al dente) nem lesz. Ez azt jelenti, hogy ha kettéválasztunk egy szál spagettit, akkor a közepén egy hajszálvékony helyen még éppen nem főtt át a tészta.
  5. Szűrjük le, és keverjük bele az olajos, fokhagymás szószba. Ha kell, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal is ízesíthetjük még.
  6. Sajt nem igazán való rá, de persze ez ízlés kérdése.

Még több fokhagymás tészta recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!