A pajzsmirigy túlműködése

Pajzsmirigyünk működéséről általában alig tudunk valamit, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy kellemetlen tüneteink mögött ennek a szervnek a nem megfelelő működése áll.

Heves szívdobogás, hirtelen fogyás, álmatlanság, idegesség, izzadás, hajhullás, nehézlégzés, kézzsibbadás, szemproblémák (pl.: előredülledő szem) – a pajzsmirigy túlműködés jellemző tünetei.

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk, ami két fontos hormont termel: a tiroxint (T4) és a trijód-tironint (T3). A működését a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) befolyásolja. Ha a vérben túl sok pajzsmirigy hormon található és a TSH szint pedig alacsonyabb a kelleténél, akkor hyperthyreosis-ról, azaz pajzsmirigy túlműködésről beszélünk.

Olvasd el!

A pajzsmirigy alulműködése – hypothyreosis

Mi okozhat pajzsmirigy túlműködést?

Oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Hajlamosíthat a betegségre genetikai tényező, fertőzések, de előfordulhat szülés után, esetleg stressz is kiválthatja, mégis leggyakrabban egy autoimmun betegség okozza, ami nőknél ötször gyakrabban fordul elő, mint férfiak esetében, az ún. Basedow-kór.

Tünetek lehetnek: magas pulzusszám, pajzsmirigy megnagyobbodása (struma), gyakori székletürítés és ezzel járó hirtelen csökkenő testsúly, alvászavar, fáradékonyság, idegesség. Ehhez a tünetegyütteshez párosulhat még szemészeti probléma, úgymint a szem dülledtebbé válása, vörösödése, esetleg kettős látás.

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A pajzsmirigy túlműködése kezelhető gyógyszerrel, műtéttel vagy izotópos kezeléssel. Önmagában diétával a betegség nem kezelhető, bár a megfelelő étrend is része a sikeres terápiának: stabilizálni kell a beteg testsúlyát, megfelelően pótolni kell az elvesztett vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. magnézium, kálium) és kerüljük a jódban gazdag tengeri halakat és tenger gyümölcseit. Ha étrend-kiegészítővel szeretnénk ezeket a tápanyagokat pótolni, arra figyeljünk, hogy a készítmény nem tartalmazhat jódot, mert az ronthat a fennálló állapoton.

Olvasd el!

A zsírban oldódó vitaminok világa

A koffeintartalmú italokat és a csípős, fűszeres ételeket mellőzni kell, hasmenés esetén a laktózbevitelt csökkenteni érdemes. Több pajzsmirigy túlműködésről informáló cikkben olvasható, hogy kerülni kell a stresszhelyzeteket, ami valljuk be szinte lehetetlen, én inkább azt javasolnám, hogy készítsük fel magunkat rá!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.