Pácolj velünk gyorsan bárányt!

Akarva-akaratlan, de méltánytalanul mellőzzük ezt a rendkívül ízletes, zsírszegény húsfajtát asztalunkról.Változtassunk, készítsük el együtt a húsvéti bárányt!

Kevés bárányt eszünk, pedig fogyókúrás

Bárányhúst legtöbben szinte csak húsvétkor fogyasztanak. Pedig a zsenge, fiatal bárány íze vetekszik a borjúhúséval vagy a fehér szárnyashúsokéval. Sőt lényegesen aromásabb, ízesebb, karakteresebb. Magas a fehérjetartalma, ugyanakkor a benne található zsírszövet mennyisége elhanyagolhatóan kevés.Magyar bárányt beszerezhetünk frissen hentesünknél, míg az import esetében, főleg a nagy távolságról érkezőknél, kizárólag fagyasztottról lehet beszélni, ami a minőség tekintetében nem szorul további magyarázatra.

Kedvcsinálóként említsünk meg néhány, bárányhúsból készíthető ételt:

  • French racks (azaz bárányborda, melyet legízletesebben faszénen grillezve vagy fűszerkéregben készíthetünk el)
  • Báránygerinc (mustár- vagy zöldfűszerkéregben sütve)
  • Göngyölt, zöldfűszeres báránycomb
  • Bárány nyárson sütve
  • Bárányragu leves
  • A kimondottan magyaros ízek kedvelőinek pedig a báránypörkölt vagy paprikás

A bárányhús elsődleges fűszerei: rozmaring, fokhagyma, menta, kömény, tárkony, bouquet garni (petrezselyemlevél, kakukkfű, szegfűszeg).Ha még inkább ízletes húst szeretnénk készíteni bárányból, akkor pedig pácolhatjuk a húst sütés előtt, ezek elkészítéséhez néhány ötlet:

Citromos-boros páclé:2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 dl fehérbor, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál rozmaring, finomra vágva, 1 evőkanál kakukkfű, finomra vágva.

Mustáros-zöldfűszeres pác:1 dl olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál barna cukor, 2-3 teáskanál dijoni mustár, 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék (vagy 1 evőkanál friss, vegyes kerti zöldfűszer), 1 teáskanál törött bors.

Sárgabarackos-hagymás páclé:6 kimagozott, friss sárgabarack (felaprítva), 1 teáskanál Worchester-szósz, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vörösborecet, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, összezúzva, 3 szál kis darabokra aprított újhagyma, 1 késhegynyi fehér bors.

{ CKÉP = 62276, 4 }

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek