Ha kedd, akkor Rosenstein
A Rosenstein vendéglő minden alkalomra jó választás, akár akkor is, ha hétköznap ugranánk be hozzájuk egy ízletes, otthonos, tartalmas ebédre. Az étterem „Hétről-hétre” ajánlatában a keddi napot a zsemlegombóccal tálalt szalontüdőnek tartják fenn, úgyhogy a kedd afféle ünnepnap a pájsli hazai rajongóinak. A Rosenstein Tibor receptje alapján készült fogás annyira ízes, a szaft annyira dús és gazdag, hogy azoknak is jó szívvel ajánljuk, akik még csak most barátkoznak a belsőségekből készült ételekkel.
A Rosenstein-féle szalontüdő libazsíron indul, van benne tejszín, tejföl, mustár, ízlés szerint kerülhet bele kapribogyó is, és természetesen az egész lelke a borjútüdőből és -szívből álló omlós húsalap.
Budapest, Mosonyi u. 3.
Nyitvatartás: hétfő-szombat 12.00-23.00
Zúzapörkölt a Nádas Vendéglőben
Jakabszálláson van egy vendéglő, Nádasnak hívják, ahol már reggeltől várják az éhes vendégeket, és ahol ebédidőben nincs megállás egy pillanatra sem. Az étlapon a legnagyobb klasszikusok, közönségkedvenc egytálételek kapnak helyet, de most essen szó az én favoritomról, a klasszikus zúzapörköltről. Meggyőződésem, hogy a zúzát méltatlanul alulértékelik, pedig isteni pörkölt készül belőle, hiszen állaga miatt hosszan kell főzni, így az ízeknek bőven van idejük összeérni. A Nádasban isteni házi galuskával kínálják, a szaftja tűzpiros, a teljes élmény érdekében pedig mindenkinek azt ajánlom, hogy kérjen hozzá savanyúságot is.
Jakabszállás, III. körzet tanya 97/a
Nyitvatartás: hétfő-péntek 5.00-21.00, szombat 10.00-21.00, vasárnap 10.00-20.00
Csopaki Resti
Már önmagában az sem igazságos, hogy a mindennapokban megfeledkezünk a belsőségek értékéről, de azt hinni, hogy nincs helyük a magasabb gasztronómiában… Aki nekünk nem hisz, az látogasson el a Csopaki Restibe. Egyébként is csak ajánlani tudjuk Karácsony Bence birodalmát, ahol a hatfogásos degusztációs menü nyitószámaként hurkát, disznósajtot és remuládot kapunk. Magam is nagy híve vagyok az egyszerű katonázgatásnak, de aki szeretné látni, hogy áll az ennél némileg elegánsabb tálalás ezeknek az ételeknek, az foglaljon egy asztalt, és induljon el a Balaton irányába.
Csopak, Kossuth Lajos utca 1.
Nyitvatartás: csütörtök, péntek szombat 13.00 és 19.00 (ebéd és vacsora)
Pacalért irány Dunapataj és a Tanya Bisztró
Szegény pacalnak annyira rossz a marketingje, hogy nem hiszem, hogy van még egy olyan étel, aminek a létjogosultságáról ennyire győzködni kellene az embereket. Pedig, mint minden, jól elkészítve ez is csodás lehet, és annak sem kell aggódnia, aki nem vágyik a klasszikus, paprikás-szaftos változatra, mert az olasz és a spanyol konyha, de még a távolkeleti kulinária is bővelkedik pacalos fogásokban – kizárt, hogy kis kereséssel ne találjon mindenki kedvérevaló változatot. Visszatérve a témánkhoz, a dunapataji Tanya Bisztró egyike azoknak a helyeknek, amikről a pacalrajongó ismerőseim mindig mély elismeréssel szoktak szólni.
Van klasszikus pacalpörkölt és pofás pacal is az étlapon, és minden olyan hívogatóan néz ki, hogy még a legtartózkodóbbak kedve is megjön a kóstoláshoz.
Dunapataj, Hartai út 1.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10.30-20.00
Kacsamáj a Bujadisznó(k)tól
Ha volt étel, amiért meg kellett küzdenem, az a máj volt. Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mert olyan hússzerű volt, de más volt az állaga, más volt az íze, idő kellett, hogy összebarátkozzunk, és ebben nagy segítségemre volt a finom, roppanós savanyúsággal tálalt rántott máj. Na, persze a nagymamámé, nem a kopogósra sült változat a menzán. Bíró Lajosék nemrég felvették az étlapra a rántott kacsamájat, amit májszkeptikusoknak éppúgy ajánlok, mint rajongóknak. A bunda roppanós, a máj szinte szétolvad az ember szájában, a mellé kínált fokhagymás majonéz pedig egyszerűen zseniális. Nem hibáztatok senkit, ha nem osztozna ezen a finomságon, de azért azt javaslom, ha a Bujadisznó(k)ban esztek, többféle rántott finomságot kérjetek, és kóstoljatok mindenfélét. Persze rántott máj legyen köztük.
Az egyes egységek nyitvatartása eltérhet, bővebb információt itt lehet találni
Kispest kedvence: Nótafa vendéglő
A Nótafába a város szinte minden pontjáról érkeznek vendégek, főleg akkor, ha eljött a teraszszezon, és üldögélhetnek a hatalmas fák alatt az étterem kerthelyiségében. A klasszikus, főleg húsos ételekben gazdag étlapon megtalálni a Szapáry-módra, vagyis velővel készült sertésmájat is.
Ehhez ugye először készítünk egy lecsós alapot, ahhoz adjuk a megtisztított velőt, a májat pedig felszeletelve, hirtelen sütjük ki, erre kerül a lecsós-velős ragu.
Nem állíthatjuk, hogy belépő szint, de aki kiadós adagot enne belőle, és szereti a Szapáry májhoz hasonló nagyágyúkat, az biztos meg lesz elégedve azzal, amit a Nótafa kínál.
Budapest, Ady Endre út 37.
Nyitvatartás: hétfő-szombat 12.00-21.30, vasárnap 12.00-19.00
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Rosenstein Vendéglő
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: