Óvoda = beteg gyerek?

Épphogy csak elkezdődött az ovi és az iskola, a gyerkőc már köhög, tüsszög, dugul és folyik az orra. Mit tehetünk, hogy ne kelljen ezzel küzdenünk áprilisig?

Azt gyakorló szülőként mindannyian látjuk, hogy gyermekeink számára gyakorlatilag végtelen a színes, szagos, figurás, gumicukros multivitamin-szerek száma, lehetőleg gyermekmagasságban elhelyezve a boltok polcain. De mielőtt bevásárolnánk belőlük, nézzük meg, mit tehetünk mi otthon annak érdekében, hogy minél ritkábban és kevésbé megterhelően kapják el a keringő kórokozókat?

Az 5 alapkérdés

  • Eszik-e a gyermek elegendő zöldséget, gyümölcsöt? – a friss zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma segíti a szervezet optimális működését.
  • Mozog-e a gyermek eleget? – az iskolában töltött időn kívül is legyen lehetősége szaladgálni, mászni, bringázni, rollerezni – na csücsüljön órákat a TV előtt.
  • Pihen-e a gyermek eleget? – a „nyári időszámítás” után nehéz átállni a korai fekvésre, reggel viszont nincs apelláta, kelni kell. Fektessük le a gyerekeket időben, az ő életkorukban a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nagyon sokat számít.
  • Nincs-e a gyermek túl sok stressznek kitéve? – azt gondolhatjuk, hogy a stressz az valami felnőtt dolog, de nem az. Gyerekeknél ide számít a családi konfliktusok, különórák okozta terhelés is – próbáljunk otthon nyugodt környezetet biztosítani, és csak ésszerű mennyiségű különórára írassuk be a gyermeket!
  • Jár-e a gyermek a szabadba? – hétköznap is próbáljunk meg vele a szabad levegőn időt tölteni, hétvégén kiránduljunk, sétáljunk.

Visszatérő betegségeknél (különösen gyerekeknél) nem biztos, hogy az immunrendszer gyengeségére kell gyanakodnunk, hanem olyan anatómiai eltérésre, ami hajlamosít az adott betegségre. (Például gyakori középfülgyulladást okozhat a nagy orrmandula, stb.)

Az oltások védenek számos veszélyes és halálos betegség ellen, ha valami, hát ez immunerősítés. Ne higgyünk az ellenpropagandának! A kórokozók egy részénél a védettség életre szóló, mások az ismétlő oltásokkal együtt felnőttkorig védik a gyermeket.

Fontos, hogy nem kell mindent agyonsterilizálni és a gyermeket túlfélteni. Az immunrendszer jellegzetessége a memória, de csak azt tudja megjegyezni, amivel már találkozott.

Ha mindezek ellenére úgy ítéljük meg, hogy csemeténk aránytalanul sokat vagy aránytalanul súlyosan beteg, akkor keressük fel a gyermekorvost. Ő egyrészt kizárhatja az említett anatómiai okokat, másrészt van vényköteles lehetőség is a kezében az immunrendszer további támogatására.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek