Egy tiszta és rendezett háztartás fenntartása nem könnyű feladat, ezt tudhatja mindenki, aki heti szinten foglalkozik a különböző takarítási és rendszerezési feladatokkal. Az azonban már kevésbé általános tudás, hogy ezek a teendők, mint oly sok minden más is, változnak az évszakokkal – a lakásunknak/házunknak és a benne lévő helységeknek és tárgyaknak is más igényei vannak...például a nyári melegben. Vegyük hát sorra, a háztartási teendők közül mely területeken érdemes alaposabbnak lenni nyáron, ezzel elkerülve a koszt, rendetlenséget vagy neadjisten az esetleges fertőzéseket.
Figyelj rá, mit dobsz a szemétbe
A kuka háztartásunk egy olyan gyengepontja, ahonnan könnyen elindulhatnak kellemetlenségek. A szagokat leszámítva aggályos lehet más szempontokból is (fertőzések, kórokozók), főleg akkor, ha nem ürítjük rendszeresen.
A nyári melegben külön érdemes odafigyelni arra, mi mindent dobunk a zacskóba, ugyanis a melegebb időben gyorsabban romlásnak/bomlásnak indulnak egyes hulladékok, amelyek akár már aznap kellemetlen szaggal töltik meg a konyhát.
Amennyiben állati eredetű maradék/hulladék vagy romlott tejtermék termelődne a konyhánkban, inkább külön zacskóban vigyük ki a társasház/ház nagy kukájába. A gyümölcsök maradványai szintén hamar erjedni kezdenek, ezekkel is vigyázzunk. Alapvetően érdemes sűrűbben kivinni a kukából a szemeteszsákot nyáron.
Ellenőrizd sűrűbben a hűtőt
A hűtő nyáron az egyik legfontosabb védőbástyánkká válik, mind a hűsölésben, mind az élelmiszerek tartósításában. Ahhoz, hogy mindez zökkenőmentesen folyhasson, érdemes alapból kicsit magasabb fokozatra csavarnunk a hűtőt: így a magasabb hőmérséklet nem kezdheti ki a bent tárolt ételeket.
Mindemellett tartsunk gyakoribb belső ellenőrzéseket is, hogy még azelőtt el tudjuk fogyasztani, meg tudjuk menteni az alapanyagokat és élelmiszereket, hogy azok az enyészet útjára lépnének.
Mosogass el minél hamarabb
Persze máskor sem előnyös (és nem is szép látvány), ha tornyokban állnak a koszos tányérok és edények a mosogatóban vagy a pulton, nyáron akár egészségügyi kockázatot is jelenthet, ha túl hosszan hagyjuk mosatlanul a szennyest.
Ha épp nincs is időnk teljesen elmosogatni, minden frissen használt tányért öblítsünk át vízzel: így nemcsak a későbbi mosogatás feladata lesz könnyebb, de az öblítéssel felléphetünk a penészedés ellen és távoltarthatjuk az ételmaradékokra szálló legyeket, muslicákat is.
Ne hagyj elöl ételt
A bogarak persze nemcsak a szennyes tányérokra, de minden másra is rászállnak, ha tehetik, ez pedig csak egy nyomós érv a sok közül arra, hogy miért kéne sokkal jobban odafigyelnünk nyáron az elölhagyott ételekre.
Inkább tegyük el a megfőtt ételt langyosan a hűtőbe, ne várjuk meg, míg teljesen kihűl, ugyanis akár egy óra is kockázatot jelenthet abban, hogy megromlik-e az étel vagy sem. Külön figyeljünk a húsos, halas és tejterméket tartalmazó fogásokra, ezek mindig élvezzenek elsőbbséget a hűtőben is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp vár, amit bevethetsz nyáron: