Ötletek maradék tojásfehérjéhez

Előfordult már, hogy a hűtődben darvadozó néhány fölös, besűrűsödő tojásfehérje-kulimásztól rövid úton megszabadultál? Ha igen, jöjjön pár ötlet ennek elkerülésére!

Egyik olvasóm a citromtorta receptje kapcsán megkérdezte, hogy ugye, három egész tojást kell a krémbe keverni, mert ha nem, megmarad három fehérje. Ki kellett ábrándítanom, hogy bizony csak a sárgájára van szükség, de egyben megígértem, hogy adok ötleteket a fehérjék felhasználására.

A feladat tehát adott, vagyis, készítsünk valamit a maradék tojásfehérjékből. Addig is, amíg eldöntjük mi lesz az, fagyasszuk le, ne sűrűsödjön, száradjon ki a hűtőnkben, és az adagokra írjuk rá a mennyiséget! Amikor szükségünk lesz rá, csak a normál hűtőbe kell átpakolni, ahol kiolvad, aztán a szokásos módon felhasználható.

A torta tojásfehérjéből receptjéért kattints ide!

Na, de mire? Legkézenfekvőbb megoldás a habcsók, annak diós, kókuszos, mandulás stb. változata, de ha valaki sok habbal szereti a madártejet, jól jön egy-két pluszfehérje. A nyári gyümölcslevesekre is kiváló feltét a habgaluska, és ne csak édes változatokra gondoljunk! Például egy finom hagymaleves habgaluskával? Vagy újabb felhasználási lehetőség, amikor kissé zavarosra sikeredik a húslevesünk: a felvert és a levesbe dobott fehérje átlátszóbbá teszi a levet.

Nálunk a málnahabhoz akár négy-öt tojásfehérje is dukál! Még folytathatnánk a sort, de most, mivel unokám csokitorta-imádata a születésnapja elmúltával sem hagyott alább, egy tojásfehérje-barát finomsággal kedveskedtem neki.

A receptet, amiről már régóta tudtam, Annától, nagymamatársamtól kaptam. Mi több, évekkel ezelőtt már cikk is született a fölös tojásfehérjéket eltüntető tortájáról. Ő nemes egyszerűséggel mindennapi tortának titulálja, és abból a szempontból helytálló az elnevezése, hogy pofonegyszerű elkészíteni, akár minden nap is – ha van hozzá elegendő tojásfehérje… A hozzávalók beszerzése sem kíván sok faksznit: csak porcukor, vaj/margarin, darált dió, keserű csoki, zsemlemorzsa, darált kávé szükségeltetik hozzá – és persze tojáshab.

A kisült tortát a gyerekek, nevéhez méltóan, azonnal, még aznap eltüntették!

Jövő héten a mi régi, családi, tojásfehérje-eltüntető kedvencünkről, a habkifliről lesz szó.

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.