Öt tipp a spóroláshoz

A spórolás szó hallatán először a saját pénztárcánk jut eszünkbe, pedig el kellene kezdeni spórolni az általunk felhasznált energiával is. Öt egyszerű tippünk a mindennapokra!

Emlékeztek még a havas karácsonyokra? A tavasz első illatára márciusban? A langymeleg vénasszonyok nyarára? Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem hiányoznak. És ahogy a dolgok állnak, lehet, hogy mindegyiknek búcsút inthetünk, klímánk ugyanis változik, az amúgy természetes folyamat őrült sebességű felgyorsulásában pedig mi is hatalmas szerepet játszunk. Egy magyar háztartás átlagosan 430 kiló hulladékot termel egy évben, és napi 100(!) liter vizet fogyaszt egy nap. Sokan megrántják a vállukat ezekre a számokra, mondván, nem rajtuk múlik a Föld jövője. Én nem mondom, hogy mindenkinek környezetvédő aktivistának kell menni, de egy-két apró változtatással a saját háztartásunkban rengeteget energiát megspórolhatunk. És ha valakit ez motivál, következő tippjeinkkel még a saját kiadásainkból is lefaraghatunk.

Szemét

Ha valaki kertes házban él, már nyert ügye van - egy kisebb komposztáló megépítésével máris lecsökkentheti a kukája tartalmát. Ha a bioszemét szeparálására nincs lehetőség, akkor is érdemes külön gyűjteni a papír és műanyag hulladékot - ahol nincs még kötelezően szelektív szemétgyűjtés, ott is van a közelben elkülönített hulladéktároló. Arról nem beszélve, hogy rengeteg nagyobb áruház beveszi a petpalackokat és a fémdobozokat. Ha a papírdobozokat szétszedjük vagy laposra tapossuk - ami nem mellesleg kiváló dühlevezető - , helyet spórolunk, heti egyszer pedig igazán elsétálhatunk a közös szelektív gyűjtőkhöz, hogy megszabaduljunk tőlük. Amellett, hogy hozzájárulunk az újrahasznosításhoz, kukánk tartalma is csökken - és egyszerű matek pedig azt mondja, hogy kevesebb szemét, kevesebb szemétdíj!

Csomagolás

Még jobb, ha a problémát a gyökerénél látod meg - nem veszel fölösleges csomagolóanyagot, vagy legalábbis lecsökkented annyira, amennyire tudod. Alapjáraton felejtsd el a műanyag zacskó használatát, és szerezz be kosarat vagy vászontáskát. Vásárolj olyan helyen, ahol nem csomagolják be fölöslegesen az árut. Ha a nagyobb áruházak tálcás hústermékei helyett a piacon vásárolsz, nemcsak a hungarocellt és a fóliát spórolod meg, de minden bizonnyal jobb minőségű árut is kapsz. Ha már úgyis a piacon vagy, keress egy helyet, ahol jó tejterméket kapsz. Amellett, hogy a minőség ebben az esetben is garantáltan jobb lesz, egy állandó tejesüveggel, tejfölös és vajas dobozzal elképesztő mennyiségű hulladékot tudsz megspórolni egy év alatt. Ha kosárral, szatyorral mész vásárolni, nyugodtan mondj nemet, mikor a zöldséget, gyümölcsöt nejlonszatyorba tennék - úgyis megmosod, mielőtt feldolgozod, nem?

Vásárolj helyi terméket

Ha csak a környezetvédelmi okokat nézzük, akkor fölösleges magyarázni, hogy mennyivel kevesebb széndioxid jut a levegőbe, ha a lakóhelyedtől 50 km-en belül termelt árut vásárlod meg, szemben a messziről hozott és agyoncsomagolt, ezzel máris környezetszennyezővé vált áruval. Ha hozzávesszük, hogy ezek még tartósítószerekkel is tele vannak nyomva, a saját egészségedet is véded, ha nem kérsz belőlük. És hogy a dokin kívül hosszú távon még mivel spórolsz? Lássuk egy egyszerű példán keresztül: Józsi bácsi teheneket tart. A tejet eladja egy helyi tejfeldolgozónak, esetleg maga árulja a piacon. Te, mint vásárló eldöntheted, hogy az ő termékét veszed meg, vagy spórolásra hivatkozva a 20-30 forinttal olcsóbb import tartós tejet. A spórolós megoldás mellett Józsi bácsi nem tudja eltartani a családját, így tönkremegy a környékbeli gazdákkal együtt. Szerinted az ő és a tejfeldolgozóból elbocsájtott másik húsz ember munkanélküli segélyét kinek az adójából fogják fizetni? Ez nyilván nem azt jelenti, hogy ne vegyél külföldi árut, vagy ne menj nagyobb áruházakba - rengeteg dolog van, amit itthon nem gyártanak, de a jó minőségű helyi termékek vásárlásával hosszú távon magadnak spórolsz!

Vízhasználat

Értékesebb, mint az olaj, csak tizedébe sem kerül, és nem vívnak érte háborúkat. Egyenlőre. Tehetsz azért, hogy ez így maradjon. Évi több ezer litert spórolhatsz meg, ha legalább a konyhában odafigyelsz egy kicsit. Nem mindenki engedheti meg magának a mosogatógépet, de emlékeztek még, a nagymamátok hogy mosogatott? Két kagylós mosogatóval nyugodt szívvel megoldható, hogy először mindent beáztatsz, majd vízfolyatás nélkül szivaccsal és tisztítószerrel elmosol, és végül öblítesz. Hogy mennyivel kevesebb vizet használsz, azt a hó végi vízszámláról és csatornadíjról láthatod majd. Nem tartozik szorosan a konyhához, de a fürdővíz is újrafelhasználható: kell hozzá egy vödör, de napi két-három mosdóöblítést is megspórolhatsz - az körülbelül 15 liter víz. Ez havi szinten 450, éves szinten már 5400 liter. Hoppá.

Biztos, hogy kuka?

A hulladékétel nem biztos, hogy szemét. Filé helyett vásárolj csontos húst, és amíg főzöl, készíts belőle egy kis alaplevet. Magában nem lesz egy nagy élvezet, de szószokhoz, mártásokhoz, krémlevesekhez tökéletes, és sokkal jobb, mint a kocka vagy az ételízesítő. A kávézacc duguláshárító és bőrradír, a megszárított almahéjból teát főzhetsz, a szikkadt pékárut lereszelheted. A napi főzést is igazíthatod ahhoz, ami kibontva figyel a hűtőben. Légy kreatív, magadnak is spórolsz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek