Orosz rulett: White és Black Russian

Még mindig hideg van. Melegedjünk hát át a vodka, a kávélikőr és a tejszín mámorító keveréke segítségével!

Honnan jössz?

Ahogyan a tojás és a tyúk, a White Russian és a Black Russian sem tudja, melyikük volt előbb. Utóbbi viszont dokumentáltan a hard core hidegháborút indító 1949-ben született, a brüsszeli Hotel Metropole bárjában, Gustave Tops keze által. Hőseinknek annyi köze van az oroszokhoz, hogy elsődleges hatóanyaguk a vodka, Brüsszel már akkoriban is hemzsegett a kémektől, és ment a nagy félés a Szovjetuniótól. Egyszerűen elkészíthetőek akár otthon is, és csípős estéken jól átmelegítenek minket, kedvenc tigrisbőrünkön, norvég mintás pulóverünkben a kandalló előtt heverészve szívünk párjával, fenn, rönkházunkban, a hegytetőn. Vagy egy brüsszeli bárban EU-diplomatákkal a ciprusi helyzetről fecsegve, rálátással az Atomiumra. Vagy ahogy tetszik.

Ki vagy te?

Kezdjük a Black Russiannel. Az International Bartenders Association azaz az IBA szerint a hozzávalói a következőek:

 • 5 cl vodka
 • 2 cl kávélikőr
 • kockajég

Elkészítés

Néhány kockajéggel félig vagy tele töltött old fashioned pohárba töltjük a hozzávalókat. Óvatosan összekeverjük. Kész.

{ GALÉRIA = title:White%20Russian%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6 }

Folytassuk a White Russiannel, az IBA így keveri:

Elkészítés

Jéggel telt old fashioned poharunkba ismét beletöltjük a vodkát és a kávélikőrt, ha akarjuk, próbáljuk rétegelni, de akár össze is keverhetjük. Óvatosan a tetejére öntjük a tejszínt. Vagy így, vagy összekeverve szervírozzuk, persze vastag szívószállal, hadd fogyjon.

 • Javasolt vodka: Russian Standard. Már csak azért is, mert a periódusos rendszer atyja, Mengyelejev által meghatározott arányok szerint készül, innen jön a neve.
 • Javasolt kávélikőr: Kahlúa, ami ma a világon már legtöbb helyen a kávélikőr szinonimája, pedig messze-messze nem az egyetlen.
 • Javasolt tejszín: Berchtesgardener Land 32% biotejszín, vagy akinek drótja van valami jó termelőhöz, akkor az.

Black or White?

Megjegyeznénk, hogy mindkét italt ér elkészíteni egyenlő, 1:2–1:2, illetve 1:3–1:3–1:3 arányban is. A tejszínt szintén szabad shakelni vagy turmixolni és így könnyebb, habosabb állaggal dolgozni: jobban rétegelhetünk, figurázhatunk vele, még haborrot is csinálhatunk magunknak. Tapasztalt baristák szívecskét is tehetnek a tetejére kakaóporból. Amúgy mindkét ital valóban melegen ajánlott azzal, hogy a Black Russian nyilván karcosabb, valamivel férfiasabb élmény, míg a White Russian a tejszínes kevert italok minden attribútumával bír, nevezetesen: nagyon kellemes, istenien csúszik, felvidít, endorfint szabadít fel, de rendkívül becsapós és akkor nincs kegyelem. Tartsuk meg a max. 3-at itt is, ha kérhetem, ne úgy, mint Jeff Bridges a Nagy Lebowski Tökijeként.

Néhány irtó fincsi variáció különböző alkalmakra

Black Russian

 • Black Magic: egy pár csepp citrom bele és citromkarika a pohárra. A Kajmán-szigetekre, miután felvettük a pénzt.
 • Dirty Black Russian: Hosszú pohár+kóla. Ha mondjuk Hells Angels motorosok társaságában szottyanna kedvünk titokban koktélozgatni.
 • Irish Russian: öntsünk rá egy kis Guinness-t, persze ízlés szerint. Szt. Patrik-napon fogyasztva ír császárrá koronáznak érte.

White Russian

 • White Cuban, Hungarian stb: rummal készül vodka helyett, és így tovább, de ennyi erővel tényleg lehetne akkor már magyar verziója is valami passzoló ízű pálinkából. Mit szólnának egy jó szatmári szilvához?
 • Blind Russian: a tejszínt Baileys-zel vagy más tejszínes likőrrel helyettesítjük és szép lassan fény kapunk, amitől elvakulunk.
 • Anna Kournikova: ezt önökre bízom, tényleg van.

Na zdarovje! Vigyázzanak, mert az alkohol veszélyes üzem! Óvatosan, ésszel, mértékkel!

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!