Örök kedvenc - a sült krumpli

Kedvenc köretünk a sült krumpli, eredeti nevén french fries. Vajon honnan származik ez az elnevezés, és hol készítik a legfinomabbat? Most megtudhatod!

Sült krumpli, az örök kedvenc

A magyar főzési szokásokat tekintve a rántott ételek élen járnak, és rögtön követi őket a sült krumpli, amely gyakorta felbukkan még az ünnepi menükben is. Leggyakrabban bő olajban sütik, de szerencsére sokan alkalmazzák már a tepsiben való sütési technikát, mely jóval kevesebb olajigényű. Íme egy sütőben sült krumplis összeállítás a NoSalty szakácsainak receptjeiből.

Ezeket olvastad már?

French fries - katonasztori

Igaz vagy sem, de van egy sztori a french fries eredetét illetően, amerikai katonákhoz köthető, és az első világháború idejéről származik, amikor is Belgium és Franciaország határán állomásoztak, és maguk sem tudták, éppen hol vannak, csak annyit, hogy mindenki franciául beszél - ekkor a helyi sütődékben megpihenve elnevezték a sült krumplit french friesnak. A hollandok ezzel szemben flamand krumplinak hívták, a belgáknak pedig azokat a mártogatósokat köszönhetjük, melyeket a jobb helyeken a sült krumpli mellé adnak.

Belga sült krumpli recept

Belga sült krumpli - a legjobb bűnbeesés!

A sült krumpli mára Belgium egyik büszkeségévé vált. A vastagra vágott burgonyaszeleteket kétszer sütik át, először puhára, majd hűtés után roppanósra, a legjobb helyeken pedig még mindig marhazsírban készül. Rengeteg különböző szószt kínálnak hozzá, a sima majonéztől kezdve a paprikapürés majonézen - alias andalúz szószon - át a tartárig.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?