Örök befutó: a hús alaplé

Igazán nem nagy ördöngösség főzni egy jó kis alaplevet, és feltankolni a mélyhűtőnket. A vele készült ételek mesések, készítsünk sok finomságot belőle!

Csirke alaplé

Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.

Alaplé kontra leveskocka

Aki egyszer tapasztalta már a különbséget az alaplével készült étel és a leveskockás változat között, biztosan havonta-kéthavonta előkapja a legnagyobb fazekát, csinál egy kis helyet a mélyhűtőben, és megpakolja a praktikus, fél literes kiszerelésekkel.

Hús alaplevünk lehet fehér (szárnyasból) vagy barna (marhából vagy borjúból), és rengeteg minden készülhet belőle. Lehet rizottók, krémlevesek, mártások és főzelékek alapja, de párolhatunk vele zöldséget vagy húst is.

Még több alapleves recept itt >>

Zöldséges-pulykás-gombás rizottó

Valamiért a rizottó ezidáig teljesen kimaradt az életemből. Első nagy találkozásunk egy munkahelyi ebédrendelés alkalmával történt. Mondhatom, rögtön egymásba szerettünk. Persze a ...

Ügyeljünk az alaplé készítésekor arra, hogy...

  • óvatosan fűszerezzük – a további felhasználás miatt –, és ne sózzuk;
  • lassú tűzön, gyöngyözve készítsük;
  • sűrű szövésű textilen szűrjük át a végén.

Eltarthatóság

Hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, a mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig felhasználhatjuk.

Fehér mártás - veloute

Ha többre vágyunk a porokból, félkész termékekből készült, vagy bolti majonézből kikavart mártásoknál, ha egy kis lassításra, kényeztetésre van szükségünk, készítsünk ...

Medvehagymás krumplifőzelék

Minden formájában szeretjük a krumplifőzeléket, hidegen, melegen, tárkonnyal, zellerrel, magyarosan, tejszínesen... de amikor megláttam a zöldségesnél a gyönyörű, friss medvehagymát, ...

Csirkés lasagne 2. -zöldséges

A Príma Konyha egyik régebbi számában volt ez a recept, melyet már régóta terveztem kipróbálni. Most végre elkészült, és az eredmény minden családtagnak ízlett.

Még több alapleves recept itt >>

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...