Íme a 2 legjobb módszer az orchideák locsolására

Nem elég megfelelő földbe ültetni és egy számára ideális ablakpárkányon elhelyezni: az orchideák locsolásának módját is ismernünk kell.

Kétségtelen, hogy az orchideák gyönyörű virágok, ugyanakkor mielőtt beszereznénk egyet, nem árt tudni, hogy a gondozásuk kihívást jelenthet – persze csak amíg nem ismerjük a megfelelő módszereket. Az orchideák természetesen az esőerdők fáin nőnek, szeretik a rájuk zúduló vizet, ami nem marad meg a gyökereik körül. Az otthoni orchideáknak meglehetősen nehéz lenne ilyen környezetet teremteni, de megpróbálhatjuk imitálni azt. Mutatjuk, hogyan érdemes hozzáfogni!

Íme a 2 legjobb módszer az orchideák locsolására

A konyhai mosogató módszer

Az orchideák öntözésének egyik legjobb módja a konyhai mosogató módszer. Ez akkor a legelőnyösebb, ha az orchidea kérget tartalmazó cserepes keverékben van. Ilyenkor nem kell mást tennünk, mint megtölteni a mosogatót langyos vízzel egészen addig, hogy a cserép tetejéig érjen. Ezután bele kell állítanunk a növényt, és körülbelül tíz percre benne hagyni.

Ennél tovább nem jó ötlet benne hagyni: ha több mint tizenöt percet áll, az akár gyökérrothtádshoz is vezethet. Ha lejárt a tíz perc, vegyük ki a növényt és hagyjuk kiszáradni, mielőtt visszatennénk a kaspójába.

Szintén érdemes figyelembe venni a csapvíz minőségét: ha nem túl jó, akkor inkább használjunk palackozottat, a desztillált és sós vizet viszont kerüljük.

Az öntözőkanna módszer

Locsolhatjuk az orchideákat öntözőkannával vagy spray-palackkal is, de fontos megjegyezni, hogy nem lehet ez a virág egyetlen vízforrása. Ez inkább csak arra való, hogy a fenti áztatások között nedvesen tartsuk a növényt és ideális páratartalmat biztosítsunk neki.

Ha öntözőkannát használunk, vegyük ki az orchideát a díszedényből, és hagyjuk folyó víz alatt tizenöt másodpercig. Ha megvagyunk, hagyjuk a mosogatóban lefolyni további tizenöt másodpercig, majd tegyük vissza a kapsójába.

Ne feledjük, hogy a vizet óvatosan kell alkalmazni: sose érjen az orchidea virágzatára, ez ugyanis károsíthatja a virágokat és penészgomba kialakulását eredményezheti.

Milyen gyakran öntözzünk?

Általában az orchideákat hetente kell öntözni, az évszaktól és a hőmérséklettől függően. A különböző típusoknak azonban eltérő lehet az igénye, ezért a legjobb, ha az ütemterv elkészítése előtt ellenőrizzük, hogy melyik fajtánk van.

A cymbidiumoknak például nagyon nedves környezetre van szükségük, folyamatos öntözést igényelnek és nem szabad hagyni, hogy a talaj kiszáradjon.

A dendrobiumok ugyanakkor valamivel kicsit kevesebb vizet igényelnek, de ezeket is következetesen kell öntözni.

Mindenesetre fontos, hogy ne csak az eredetileg felállított ütemtervet kövessük, ha úgy látjuk, hogy a gyökerek fehérek, mindenképpen öntözzünk!

Forrásunk volt.


Még több növényápolás itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek