Így tudsz nyáron olcsóbban kertet locsolni

Biztos neked is feltűnt, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, így a sűrűsödő aszályok miatt rendkívül fontossá vált a locsolás. Most azt mutatjuk meg neked, hogy miként tudsz okosan és olcsón kertet locsolni.

Ha az utóbbi évek egyre szélsőségesebb időjárása és az elszállt élelmiszerárak miatt te is belevágtál egy veteményes nevelésébe, akkor ezzel nem vagy egyedül. Az otthoni kis kert eredményességéhez azonban elengedhetetlen a megfelelő locsolás. Most abban segítünk neked, hogy ne csak jobban, de még olcsóbban is tudd locsolni a növényeidet.

Így tudsz nyáron olcsóbban kertet locsolni

Milyen vízzel kell locsolni?

A legtöbben hálózati vízzel, kútvízzel vagy gyűjtött vízzel szoktak locsolni.

A felsorolt lehetőségek közül természetesen a hálózati víz a legdrágább (nagyjából 200–300 forint). De nemcsak az ára, hanem még a hőmérséklete miatt is problémás lehet a használata. A hálózati víz ugyanis a föld alól jön, így a növények könnyedén hősokkot kaphatnak a 15–25°C-os hőkülönbség miatt.

Erre lehet megoldás, ha csepegtetőöntözést vagy locsolórendszert vetünk be, így ugyanis a víz fokozatosabban kerül a növények gyökeréhez.

A kútvíz esetében is problémás lehet a nagy hőkülönbség, úgyhogy csak óvatosan öntözz vele.

Mikor érdemes locsolni?

Ha teheted, akkor inkább reggel locsolj! Miért? Mert így megelőzhető a leveleken maradó vízcseppek okozta napégés.

Az esti locsolás sajnos nem igazán praktikus, a felmelegedett talaj miatt ugyanis a víz könnyebben elpárolog. Sőt, a későre hagyott locsolás miatt gombás betegségek is kialakulhatnak.

A legolcsóbb megoldás

Az esővíz gyűjtése az egyik legpraktikusabb és legolcsóbb megoldás az otthoni öntözéshez. A tárolt esővíz azért is jobb a növények számára, mert azonos vagy hasonló hőmérsékletű, mint maga a növény, és mindig lágy. Az esővizet érdemes tartályokban tárolni, ezeket barkácsboltokból tudsz beszerezni.

Végső soron pedig különböző talajtakarókkal is védekezni a víz elpárolgása ellen.

A mulcs és az egyéb talajtakarók például nyáron is jó szolgálatot tesznek, hiszen védik a talajt a kiszáradástól. Ha betartod ezeket az apró tippeket, akkor sokkal hatékonyabban tudod majd karbantartani a kertedet!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek