Az OMG avagy „Te jó ég!" diéta

Mikor elolvastam, hogy miről is szól ez az étrend, nekem is kicsúszott a számon, hogy „Te jó ég!", de valószínűleg nem azzal a felhanggal, amire a diéta kreálója gondolt anno.

Kivételesen nem Amerikából, hanem Nagy-Britanniából indult 3 évvel ezelőtt az OMG „Oh my God!" azaz kb. „Te jó ég!" diéta, amit egy Venice Fulton művésznevű fittnessedző jegyez. Nézzük, ő mit talált ki kilóink leapasztása érdekében!

6 hét

A diétát 6 hétig kell követnünk, hogy aztán a végén a tükörbe nézve elégedetten, a diéta elnevezését adó felkiáltással a szánkon állhassunk a tükör előtt.

1. lépés - Felejtsd el a reggelit!

Kezdd a reggelt egy kávéval, aztán jöhet az edzés, és ha lehet, az edzés után se egyél még 3 órán keresztül.

Megrögzött reggelihívőként ehhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni. A megfelelő szénhidrát- és fehérjetartalmú reggeli szerintem elengedhetetlen az étrendből, akkor is, ha testsúlyunk csökkentése a cél. Ha a reggeli sport mellett döntünk, akkor sem kell feltétlenül éhgyomorra belevágnunk, utána pedig semmiképpen se várjunk 3 órát az étkezéssel, a szervezetünknek szüksége van az energiára. Nem ezen múlik, hogy fogyni fogunk-e vagy sem.

2. lépés - Egyél kevesebb gyümölcsöt!

Ezekben az időkben, amikor amúgy is az ajánlottnál jóval kevesebb a krónikus betegségek megelőzésében szerepet játszó élelmirost-bevitelünk, nem hiszem, hogy csökkenteni kellene a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök fogyasztását. Való igaz, hogy gyorsan felszívódó egyszerű szénhidrátban gazdagok, de mértékkel fogyasztásuk sokkal inkább előnyökkel jár, mint hátrányokkal. A szénhidrát-anyagcserezavarokkal (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) élőknek jobban kell figyelniük, de az ő esetükben sem szükséges a gyümölcsök teljes elhagyása.

Olvastad már?

Gyümölcsökkel szívünk egészségéért

3. lépés - A szénhidrát az szénhidrát

Fulton szerint mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a szénhidrátot, a szervezetünk nem tesz különbséget. Még szerencse, hogy ez nem igaz, épp csak egy minimális élettani ismeretre van szükség a megértéshez.

Olvastad már?

A szénhidrát nem ellenség!

4. lépés - Feketén idd a kávéd!

A mértékletes kávéfogyasztásnak valóban vannak előnyei, de vannak olyan emberek (pl. jómagam), akik nem szeretik feketén a kávét. Persze érdemes elhagyni a kávénkból a 4 kiskanálnyi kristálycukrot és a fél deci tejszínt, de vannak olyan nem feketekávé megoldások, amelyek megfelelően számolva, értékelve az étrendbe illeszthetőek fogyókúra idején is. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan túlsúlyos emberek is, akik egész életükben feketén itták a reggeli presszójukat.

5. lépés - Hidegzuhany!

Zuhanyozzunk hideg vízzel Fulton szerint. Ezzel a tevékenységgel valóban felébredünk reggel, az biztos, jót tesz a keringésnek is, a bőrünknek is - de hogy fogynánk tőle? Kétlem.

Az elfogadható rész

A fenti alapelvek mellett vannak védhető elemei is az OMG-diétának. Kiáll többek között a zöld, leveles zöldségek, a diófélék, a sovány húsok, a halak, a hüvelyesek és a rendszeres mozgás mellett. De lássuk be, ezek az elemek részei a kiegyensúlyozott normál és a testsúlycsökkentő étrendnek is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.