Genova zöld aranya: így készül az eredeti, nagyon bazsalikomos zöld pesztó

Egy olasz mondás szerint csak pár dolog fontos az életben: a család, a szeretet, a barátok, és hogy ne tegyünk túl sok fokhagymát a pesztóba. Na, az utóbbival abszolút nem értünk egyet, az viszont tény, hogy a jó étel összehozza az embereket, és ezt nem is kell vitatni. A standard, zöld pesztó készítése nagyon egyszerű, és mindig tökéletes a végeredmény. Ismerkedjünk hát meg vele!

Sosem értettem az embereket, hogy miért a drága bolti pesztót választják. Egy házi pesztó pedig tényleg nagyon egyszerű, mindössze pár hozzávalóból áll, és az elkészítése is csak néhány percet vesz igénybe. Ráadásul sokáig eláll a hűtőben, és mindig életmentő, ha kéznél van a rohanó hétköznapokon. Nem is kell mást tenni, mint kifőzni egy jó adag házi tésztát, összekeverni a pestóval, és megszórni egy kis parmezánnal, fenyőmaggal. Ultimét randikaja vagy gyors családi vacsiopció!

Lessétek meg, hogy készült a mi pesztónk:

Semmi sem adja úgy vissza a nyári nap sugarait, mint a klasszikus, krémes bazsalikomos pesto. Nyilván minden ember tudja, hogy a pesto olasz eredetű, de vajon mennyire régi a recept, és mitől olyan különleges?

A zöld pesto története

A klasszikus "Pesto Genovese" az észak-olaszországi Liguriában található Genova kisvárosából származik. Itt az olasz gasztronómus, Giovanni Battista Ratto volt az első, aki 1863-ban hivatalosan leírta a receptet a La Cuciniera Genovese című, helyi ételek konyhájáról szóló könyvében. 1863-ban már évek óta főztek hasonló szószt sajtból, fokhagymából és zuzott magfélékből, így ez nem volt újdonság.

Giovanni receptjének különlegessége az volt, hogy bazsalikomot adott hozzá, amely Liguriában órási mennyiségben termett, viszont akkoriban máshol még nem igazán volt ismert.

A pesto genovese gyorsan a liguriai konyha fő alapanyagává vált, bár azóta a receptet továbbfejlesztették a ma ismert és szeretett pesto receptjévé.

A házi pesztós tészta receptjét a képre kattintva találod!

A pesto jelentése

A pesto szó a "pestare" igéből származik, ami azt jelenti, hogy "ütögetni" vagy "összetörni". A (fonetikusan írva) pesztót hagyományosan kő- vagy márványmozsárban készítették. Az összetevők kiválasztása azonban az idők során meglehetősen sok vitát váltott ki. Az olaszok még ma is megosztottak abban a kérdésben, hogy parmezánt vagy pecorinot használjanak. Ami tuti, hogy az igazi pesto genovese ízét a mediterrán fenyőmag és a liguriai olívaolaj adja.

Az eredeti genovai recept

50 g friss bazsalikomlevél
1 dl jó minőségű olívaolaj
6 evőkanál frissen reszelt parmezán (pl. Parmigiano Reggiano)
2 evőkanál frissen reszelt pecorino (pl. Fiore Sardo vagy Pecorino Romano)
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál fenyőmag
1 nagy csipetnyi tengeri só

A házi pesztós tészta receptjét a képre kattintva találod!

Elkészítés

Ha a hagyományos, mozsárral történő eljárást választjuk, kezdjük a fokhagymával és a tengeri sóval.

Ezt követően adjuk hozzá a friss bazsalikomleveleket, és laza, körkörös mozdulatokkal törjük össze, hogy az összes nagyszerű olaj felszabaduljon belőlük.

Adjuk hozzá a pirított fenyőmagot, és azt is törjük össze, majd jöhet a reszelt sajt. Ezután lassan adjuk hozzá az olívaolajat, miközben még mindig, egyre csak törjük a hozzávalókat. Az egészet addig zúzzuk, amíg krémes és testes állagú nem lesz. Alternatívaként az összes hozzávalót összepürésíthetjük turmixgépben, úgy egyszerűbb, de nem olyan autentikus.

A házi pesztós tészta receptjét a képre kattintva találod!

Dobjuk a pestót egy nagy adag frissen főzött tésztára, és pici főzővízzel együtt emulgeáljuk, vagy egyszerűen csak kenjük rá egy szelet házi kenyérre, egy kevés paradicsommal és mozzarellával, majd élvezzük olasz módra. Jó étvágyat!

A házi pesztós tészta receptjét a képre kattintva találod!

Házi pesztós tészta - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra & gettyimages

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó olasz recept vár rád:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...