A Saltimbocca egy vérbeli olasz étel, aminek könyörgünk, hogy ugorjon a szánkba

A Saltimbocca szó szerinti fordítása: „a szádba ugrik", ami valószínűleg arra utalhat, hogy az első falat bombaként robban az ízlelőbimbóinkon. De talán arra is utalhat, hogy milyen gyorsan elkészíthető: „olyan gyorsan, hogy szinte már a szádba ugrik".

Eredete

A Saltimbocca Rómából származó klasszikus olasz étel, hagyományosan vékony borjúszeletből készül, amelyet prosciuttóval körbetekernek (vagy csak ráhelyezik), és a tetejére egy egész zsályalevelet (vagy többet) nyomnak vagy tűznek fogpiszkálóval. A serpenyőben sütés során a prosciutto szépen megpirul, a hús pedig olyan vékony és zsenge, hogy szó szerint 2 és fél perc alatt megsül. Ezután ugyanabban a serpenyőben elkészül a vajas, selymes fehérboros mártás –, ami szintén csak néhány percet vesz igénybe!

Egyszerű, klasszikus, rusztikus és mesés. Az internetes receptek böngészése során a Saltimbocca néhány szemöldökráncolós változatát is megtalálhatjuk (tekercselt, nyársra tűzött és sajtos változatokat), amelyek gyanúsan inkább a Parmigianára hajaznak. Ne higgyünk ezeknek a recepteknek, az igazi Saltimbocca valójában sokkal egyszerűbb és nem érdemes rajta semmit változtatni, bonyolítani.

Milyen húsból készítsük?

Mint már említettük, a Saltimbocca hagyományosan borjúhúsból készül. Azonban ugyanolyan jól működik csirkehússal, sertés- vagy marhahússal is, amely talán sokkanak könnyebben beszerezhető és valamivel olcsóbb is. Ha marhából készítünk Saltimboccat, arra ügyeljünk, hogy olyan húsdarabot válasszunk, amely alkalmas „gyorsfőzésre", például steakeket.

A keményebb húsdarabok, amelyek lassú főzést igényelnek, hogy megpuhuljanak, mint például a bélszín, a lapocka, ( pörköltekhez és ragukhoz használt részek) ezek nem alkalmasak. Ha a csirkét választjuk, érdemes egész melleket használni, „steakekre" szeletelve, kikloppfolva.

Fontos tudni!

  • A prosciutto adja az étel fő ízét, s ettől lesz a Saltimbocca, igazán, Saltimbocca, nem pedig a pirított bacontől vagy a kolozsvári szalonnától!
  • A friss zsálya elengedhetetlen fűszernövénye az ételnek, mely gyönyörűen párosul a prosciuttóval és a hússal. Emellett egy kis színt is ad az ételnek és sülés közben istenien ropogósra sül!
  • A mártáshoz Marsala-at használnak, ami egy szeszezett bor, amelyet Olaszországban hagyományosan a Saltimboccával párosítanak, de tulajdonképpen bármilyen fehérbor jól működik, sőt, még talán a habzóbor is.
  • Mindenképp hideg, kockára vágott vajat használjunk a mártáshoz, hogy egyenletesen és lassan olvadjon bele. Ettől lesz igazán selymes az állaga.
  • Igyekezzünk még melegen tálalni az ételt, amely mellől ne hagyjuk le a kedvenc köreteinket se.

A Saltimbocca, azaz „Ugorj a számba" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó recept vár rád:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...