A Saltimbocca egy vérbeli olasz étel, aminek könyörgünk, hogy ugorjon a szánkba

A Saltimbocca szó szerinti fordítása: „a szádba ugrik", ami valószínűleg arra utalhat, hogy az első falat bombaként robban az ízlelőbimbóinkon. De talán arra is utalhat, hogy milyen gyorsan elkészíthető: „olyan gyorsan, hogy szinte már a szádba ugrik".

Eredete

A Saltimbocca Rómából származó klasszikus olasz étel, hagyományosan vékony borjúszeletből készül, amelyet prosciuttóval körbetekernek (vagy csak ráhelyezik), és a tetejére egy egész zsályalevelet (vagy többet) nyomnak vagy tűznek fogpiszkálóval. A serpenyőben sütés során a prosciutto szépen megpirul, a hús pedig olyan vékony és zsenge, hogy szó szerint 2 és fél perc alatt megsül. Ezután ugyanabban a serpenyőben elkészül a vajas, selymes fehérboros mártás –, ami szintén csak néhány percet vesz igénybe!

Egyszerű, klasszikus, rusztikus és mesés. Az internetes receptek böngészése során a Saltimbocca néhány szemöldökráncolós változatát is megtalálhatjuk (tekercselt, nyársra tűzött és sajtos változatokat), amelyek gyanúsan inkább a Parmigianára hajaznak. Ne higgyünk ezeknek a recepteknek, az igazi Saltimbocca valójában sokkal egyszerűbb és nem érdemes rajta semmit változtatni, bonyolítani.

Milyen húsból készítsük?

Mint már említettük, a Saltimbocca hagyományosan borjúhúsból készül. Azonban ugyanolyan jól működik csirkehússal, sertés- vagy marhahússal is, amely talán sokkanak könnyebben beszerezhető és valamivel olcsóbb is. Ha marhából készítünk Saltimboccat, arra ügyeljünk, hogy olyan húsdarabot válasszunk, amely alkalmas „gyorsfőzésre", például steakeket.

A keményebb húsdarabok, amelyek lassú főzést igényelnek, hogy megpuhuljanak, mint például a bélszín, a lapocka, ( pörköltekhez és ragukhoz használt részek) ezek nem alkalmasak. Ha a csirkét választjuk, érdemes egész melleket használni, „steakekre" szeletelve, kikloppfolva.

Fontos tudni!

  • A prosciutto adja az étel fő ízét, s ettől lesz a Saltimbocca, igazán, Saltimbocca, nem pedig a pirított bacontől vagy a kolozsvári szalonnától!
  • A friss zsálya elengedhetetlen fűszernövénye az ételnek, mely gyönyörűen párosul a prosciuttóval és a hússal. Emellett egy kis színt is ad az ételnek és sülés közben istenien ropogósra sül!
  • A mártáshoz Marsala-at használnak, ami egy szeszezett bor, amelyet Olaszországban hagyományosan a Saltimboccával párosítanak, de tulajdonképpen bármilyen fehérbor jól működik, sőt, még talán a habzóbor is.
  • Mindenképp hideg, kockára vágott vajat használjunk a mártáshoz, hogy egyenletesen és lassan olvadjon bele. Ettől lesz igazán selymes az állaga.
  • Igyekezzünk még melegen tálalni az ételt, amely mellől ne hagyjuk le a kedvenc köreteinket se.

A Saltimbocca, azaz „Ugorj a számba" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó recept vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Címlapról ajánljuk

További cikkek